Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Del blaugrana al blanc

|

- Publicitat -

I cada cop més blanc. I no un blanc qualsevol: blanc balena (catxalot si volem ser precisos). En la ment d’un nou capità Ahab sembla habitar una obsessió igual de malaltissa que la literària. L’objecte de la seva inclement persecució, exercida de totes les formes que coneix: morals, amorals i inmorals, és aquest Barça de Guardiola que no només triomfa sinó que ho fa amb elegància, saber fer i saber estar, meravellant, sense entrar al drap de la provocació, que ens enorgulleix i ens dibuixa un somriure condescendent als culés.

A Ahab li falta una cama que el catxalot li ha arrencat d’una mossegada (o eren cinc els mossos de balena i zero del capita?) i això li capgira el cervell, deixa de caçar balenes per encalçar-ne només una, completament trastocat.

Publicitat

Als barcelonistes que tenim una edat i hem tastat massa cops la plata amarga, hem patit erupcions cutànies d’origen arbitral, ens hem encomanat maldecaps per virus FIFA i altres dolències que no vull ni recordar, se’ns eixampla el cor amb aquest equip. I Ahab gairebé ens fa llàstima. S’ha posat en evidència tantes vegades! I ens encanta.

Així el Barça dilueix el seu blau i el seu grana i és cada volta més blanc, més perseguit. Ahab escampa la seva psicosi i tothom a la caverna juga a assetjar la bèstia. Han fet blanc, però no diana, com tantes altres vegades.

Si no heu llegit el llibre atureu-vos aquí. Si ho heu fet (o no en teniu intenció) recordareu el final: com la balena destrueix el Pequod i tots els seus tripulants excepte un, dieu-li Ishmael, el més escèptic i, potser, irrellevant.

Desconec l’orígen del títol de l’obra de Melville però (tenint en compte que “dick” vol dir titola) sembla reflectir la impotència o la mida escassa dels atrubuts del capità que, malgrat tenir-los molt ben posats, no aconsegueix més que fracàs.

I Moby-Dick s’allunya del mar de batalla nedant, malmesa, no vençuda. Segueix el seu camí i l’estela de desolació al seu darrera és l’obra d’uns altres.

Meritxell Algueró
Tortosa (Terres de l’Ebre)
Meerm 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut