Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Aturar el Cop

|

- Publicitat -

La darrera gran notícia pels sobiranistes es va produir probablement amb la signatura del full de ruta per part de CDC, ERC i les principals entitats cíviques del país el 30 de març.
 
Aleshores, la sensació de fer tard i arribar desgastats era prou perceptible. I com que hem après que tant important o més que la realitat és la percepció d'aquesta, s'ajusti o no a ella, hem de deduir que la 'realitat demoscòpica’ ha confirmat la sensació que després del 9N els sobiranistes van desaprofitar una oportunitat històrica per a precipitar els fets envers unes eleccions plebiscitàries avançades que, insisteixo, segons les percepcions, havien de portar a un irreversible procés constituent.
 
Perdut el momentum la dinàmica s'ha anat invertint. Les eleccions municipals inevitablement van accentuar la sensació de divisió dins l'espectre independentista, i la irrupció de Podemos ha atomitzat encara més el vot sobiranista d'esquerres.
 
La impossibilitat de determinar com hem d'interpretar el triomf de Guanyem Barcelona a la capital del país, i finalment, l'històric trencament de la federació de CiU ha fet estendre el desconcert dins les files sobiranistes.
 
Així crec que s'ha d'entendre el vall de propostes i contrapropostes de la majoria dels actors del procés. Fruït, al meu entendre, tant de les enquestes publicades, com de les que fa setmanes elaboren internament uns i altres i que han mostrat les orelles del llop unionista.
 
Del que decideixen tant Òmnium com l'ANC respecte a les propostes del President Mas, Oriol Junqueras i La CUP aquest cap de setmana, i del que els partits independentistes assumeixen d’aquestes decisions dependrà en bona mesura si s'atura la dinàmica disgregadora o no. Pas previ i indispensable per a recuperar l'esperit del 9N i afrontar el 27S amb possibilitats d’èxit pel Procés.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut