Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Fracasar no és dolent!

|

- Publicitat -

Segur que heu sentit molts cops “no es fracassa, s’aprèn”. O “no és important els cops que caus, sinó els que t’aixeques”. I gens més lluny de la realitat. Estic totalment d’acord amb elles però a la vegada, considero que fracassar forma part d’un aprenentatge que no hem de confondre en fracassar per fracassar. Si em deixeu l’atreviment, us indico algunes de les claus que considero importants a tenir en compte per tal d’evitar el fracàs.

–          Resolem un problema o una necessitat? Si la nostra proposta no s’encamina a resoldre un problema o solucionar una necessitat la veritat és que pot ser bastant complicat que trobem el nostre espai en el mercat. Assemblar-se massa a la resta d’empreses, no aportar un valor diferencial, avantatge competitiva, pot suposar un clar signe de fracàs.

Publicitat

–          Disposem d’una estratègia clara i coherent? Segur que heu sentit a parlar un munt de cops d’”alienar la nostra estratègia en tots els àmbits de l’empresa”. No fa referència només a grans multinacionals, ni molt menys. En qualsevol pime o startup hem de ser capaços de fer el mateix. En què consisteix? Hem de ser capaços d’establir una estratègia i que aquesta s’apliqui de la mateixa manera en tots els departaments i àrees de la nostra empresa. Si no és així, la mà dreta no sabrà que fa la mà esquerra i tindrem una altra probabilitat de malgastar recursos i temps, i sobretot, que el nostre projecte no arribi a bon port.

–          Tenim una bona previsió de tresoreria? Us asseguro que no hi ha res pitjor que començar un projecte sense tenir una previsió dels diners que ens aniran fent falta al llarg dels mesos. No cal posar-vos exemples de negocis que obren les portes i en menys de tres mesos tanquen. Si, d’acord, la situació econòmica no acompanya però posaria la ma al foc que alguns d’ells no han estat capaços de preveure les despeses i tenir disponibilitat pressupostària per fer-hi front.

–          L’equip del nostre projecte és equilibrat i s’ajusta a les nostres necessitats? Ja he comentat que l’estratègia és important. També ho és l’equip que l’ha de portar a terme. Tots tenen el mateix nivell d’implicació? Treballarem dia i nit per tirar-lo endavant si és necessari? Som tots enginyers i no tenim comercials?I podria seguir amb un llarg etcètera. En resum, l’equip ha d’estar el màxim d’equilibrat i donar resposta a totes les funcions a desenvolupar.

–          Atents amb el mercat! El món es mou molt ràpid! I amb ell, les tendències, les necessitats dels clients i lògicament condueixen a modificar i crear nous mercats. Si no som capaços d’estar atents als canvis podem estar intentant vendre cintes de vídeo quan ja existeix l’mp4.

 

I en darrer lloc, però no menys important… si fallem al principi, és important ser capaços de fer un bon anàlisis. Que no ens dolgui haver fracassat. Hem de ser capaços de treure’n un bon aprenentatge. D’aquesta manera augmentarem les probabilitats d’èxit en la següent ocasió.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut