Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

La trampa del vot útil

|

- Publicitat -
Com ja us deveu haver adonat, s’acosten les eleccions. De fet, són a tocar. Suposo que haureu sentit la propaganda electoral del PSC-PSOE a la ràdio. En aquest espai electoral se sent al senyor José María Aznar afirmant que l’Iraq té armes de destrucció massiva i que podem estar completament segurs de què ens està dient la veritat. L’espai acaba amb una veu femenina dient que si tu no hi vas, ells tornen. Més clar l’aigua: aquest és un espai que crida al vot no per les propostes del partit que ha creat l’espai, sinó que apel·la a votar-los a ells per la por que fan els altres, en aquest cas el PP. En definitiva, que estan demanat als catalanets que malgrat tot considerem el vot útil apel·lant a la por. Quan dic malgrat tot em refereixo a les promeses incomplertes del senyor Zapatero, l’opa fallida, els esvorancs de l’AVE, les balances fiscals, els papers de Salamanca que encara no han tornat…
 
Ja sabem que en democràcia bona part de l’electorat no vota qui vol que guanyi, perquè no hi ha cap opció que els faci el pes, sinó qui molesta menys que guanyi. Ara bé, que els polítics ja facin servir aquest recurs, em sembla una falta de respecte pels catalans. El PSOE sap molt bé que necessita el vot català per guanyar les eleccions, però també sap perfectament que no pot fer moltes concessions a Catalunya perquè perdrà part de l’electorat que té a Espanya i que el PP se li tirarà a sobre. Està clar que Zapatero té un problema, però no em sembla just que també el vulgui convertir en el nostre problema. En el fons, la lectura subliminal que podem fer d’aquest espai electoral és “ja sé que us hem tractat malament, però més us val votar-nos a nosaltres perquè els altres us tractaran encara pitjor”.
 
Espanya i els seus governants tenen tot un seguit de problemes i un d’aquests és Catalunya. Fins que no ho reconeguin no podrem encarar una solució. Mentrestant, no em sembla vàlid ni ètic que traslladin la pilota de lloc posant-la a la nostra teulada. I quan dic la nostra teulada em refereixo a la dels electors, no a la dels partits polítics catalans.
 
Sí, ja sé que el PP és molt pitjor que el PSOE, però em nego categòricament a votar una força política que ha arribat al poder per mitjà d’enganyar a l’electorat català i que basa el seu discurs en la por al contrari i no en els mèrits propis. Potser és perquè saben que si ens fan promeses, ara ja no les creurem. Com va dir en Quim Monzó, als catalans se’ns estan pixant a la boca i nosaltres els la obrim per posar-los-hi més fàcil, però jo no penso fer-ho.
 
 
 
Publicitat

Opinió

Minut a Minut