Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Teatre Jove

|

- Publicitat -

Les picabaralles a les aules són habituals des que es va posar un grapat de nens i nenes en una mateixa habitació. Però quan les burles van més enllà i s’arriba a les mans la cosa es complica i, si a més, intervenen els professors, aleshores cal replantejar-s’ho tot plegat.

El terme “bulling” ja fa uns anys que es va encunyar per definir aquesta marginació als companys d’escola, però des de fa un temps el bulling també afecta als professors. Cada cop són més els mestres que han d’agafar baixes per depressió i que veuen frustrada la seva vocació de docents perquè no aconsegueixen “domar les feres”.

Publicitat

Aquest és el context que fa servir l’autor alemany Lutz Hübner, un referent de l’anomenat “teatre jove” per a escriure la seva obra Reacció. Aquest teatre és una modalitat que la Sala Beckett fa temps que reivindica. L’any passat Hübner va ser un dels dramaturgs convidats als cursos d’estiu de l’Obrador i enguany la Beckett ha volgut programa una obra seva.

Reacció està protagonitzada per en Chris, un jove amb greus problemes de comportament, i la seva mestre, la senyoreta Stöhr, una dona amb gran vocació per a l’ensenyança. El cas és que Chris després d’haver molestat a les seves classes durant tot el curs li demana un cinc per aconseguir el graduat escolar. La professora s’hi nega i li diu que si vol aprovar l’assignatura s’ho haurà de guanyar com la resta de l’alumnat. Davant la negativa de la senyoreta Stöhr en Chris té una reacció desmesurada però la professora en lloc de denunciar-ho, escull una altra opció…molt més valenta.

El Teatre Jove de Hübner vol fer pensar, debatre i reaccionar al seu públic portant a escena els problemes dels joves amb textos que són també per adults. Tot i l’etiqueta “jove”, no hem de pensar que el discurs de Hübner és adolescent, naïve o poc argumentat, al contrari, la reflexió està a cadascuna de les frases que diuen els seus personatges.

En aquest cas, l’obra la dirigeix Òscar Molina i l’interpreten Lídia Linuesa i Eduard Bartoll que, curiosament, quan Linuesa es dedicava a l’ensenyança, van ser mestre i alumne.

L’obra es podrà veure a la Sala Beckett fins el dia 20. Després arribarà el nou muntatge de Julio Manrique, Coses que dèiem avui en el marc del Festival del Grec.

Andrea Albert 

Reacció
Sala Beckett
Fins el 20 de juny

Publicitat

Opinió

Minut a Minut