Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

¿Nochebuena?, ¿Nochevieja?

|

- Publicitat -

¿Nochebuena? ¿Nochevieja?

Teatre Romea
Dilluns 15 desdembre

Catalunya ha estat des de sempre un país d’acollida. Les onades migratòries d’andalusos als anys 60 no van ser un fet aïllat, actualment Catalunya és un país on la immigració forma part de la vida quotidiana dels seus habitants que conviuen amb moltes altres cultures.

Això és quelcom que la Fundació Romea i el seu director, Carles Canut, saben bé. És per això que van decidir retre un homenatge a dues cultures sud americanes força arrelades a Catalunya: la cubana i la veneçolana.

Publicitat

L’acte es va fer al mateix Teatre Romea (C/Hospital nº50) i duia per nom “¿Nochebuena? ¿Nochevieja?”. Com ja hem explicat, el director és el conegut actor Carles Canut que l’any passat va guanyar el Premi Max al millor actor de repartiment per la seva actuació a Plataforma. La representació estava formulada com un enfrontament poètic entre una colla de veneçolans i cubans. Dels primers destaquem a Ruben Martínez, reconegut contacontes al seu país i a Xile, i que també és un artista habitual a la nit poètica barcelonina (participa sovint a la sala Harlem, entre d’altres). Dels artistes cubans destaquem Eduardo González que molts coneixereu pel seu paper de Nelson al Cor de la ciutat i Marieta Sánchez a qui podeu veure actualment al cinema a al nova pel•lícula de Ventura Pons, Forasters.

A més de recitar poemes de coneguts escriptors cubans i veneçolans com Rafael Esteves Buroz, Nicolás Guillén, Claudio Nazoa o Virgilio Pinyera, els artistes, molts d’ells cantants (és el cas d’Odette Tellería, professora de tècnica vocal del Taller de Músics i nascuda a Cuba) ens acosten a les nadales típiques i a cants tradicionals d’aquests països.

Al públic, com era d’esperar, un percentatge molt alt eren immigrants cubans i veneçolans que ara tenen la seva vida muntada a Catalunya però que enyoren la seva terra. És per això que la tasca de Canut de recollir aquests poemes i muntar aquesta performance va ser molt aplaudida. En acabar la representació varem estar parlant amb una colla de cubans que ara viuen a Catalunya i tots coincidien en que aquí hi estan molt bé, però que troben a faltar la seva terra. De la mateixa manera, agraïen que des de la Fundació Romea per les Arts Escèniques s’apropin les seves cultures a la societat catalana perquè creuen que aquests tipus de coses són les que poden ajudar a una millor convivència entre cultures.

La nit va acabar sent una festa on molts dels assistents van pujar a l’escenari a ballar i cantar sentint per un moment que tornaven a ser a casa.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut