Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

La Presidència espanyola i les discogràfiques

|

- Publicitat -

Segons diveses informacions, la Presidència espanyola del Consell de la Unió Europea està provant de convèncer els Estats membres d’ampliar el termini dels drets d’autor sobre gravacions sonores de 50 a 70 anys. Aquesta mesura reduiria molt substancialment les obres de domini públic i, per tant, l’accés dels ciutadans a la cultura. A més a més, tindria diverses conseqüències negatives:

1. El preu final de la música s’incrementaria.
2. S’eliminaria, en bona mesura, la competència.
3. Els principals beneficiats serien les grans discogràfiques, atès que són les que tenen els grans catàlegs musicals en propietat, però no pas els artistes i els músics, que veurien com les reedicions ocuparien una quota de mercat més gran.

Publicitat

Per tant, l’ampliació del termini dels drets d’autor és una mesura que va en contra de la creació de música. És per això que he demanat, a través d’una pregunta parlamentària prioritària, quin debat sobre l’assumpte s’ha dut a terme al Consell i quin calendari de votació s’ha previst. Cal estar molt amatent a aquest tema, perquè si el Consell adoptés el text del Parlament, ja no hi hauria marxa enrere, i s’augmentaria el termini dels drets d’autor. No cal dir que les grans discogràfiques estan pressionant, amb totes les seves forces, els estats que fins ara s’havien mantingut ferms a favor del domini públic.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut