Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024

La Presidència espanyola, un fracàs rotund

|

- Publicitat -

Us adjunto la nota que he enviat als mitjans per valorar la Presidència espanyola del Consell de la UE:

Junqueras: ‘La Presidència espanyola no ha fet res ni pel corredor mediterrani ni pel català’

Publicitat

Estrasburg, 17 de juny del 2010. L’eurodiputat d’Esquerra, Oriol Junqueras, ha afirmat que la Presidència espanyola del Consell de la UE ha estat negativa pels interessos de Catalunya, perquè no ha fet avançar el corredor mediterrani, ni la Unió pel Mediterrani (amb seu a Barcelona) ni l’estatus del català a Europa. Així mateix, el republicà ha afirmat: ‘El Govern espanyol ha malmès el prestigi internacional de la Unió, amb fracassos com la cancel·lació de la cimera bilateral amb els EUA i la de la Unió pel Mediterrani, o la manca de progrés en les reunions amb els països del Mercosur i el Marroc’.

Junqueras ha recordat que, malgrat que el ministre de Foment espanyol, José Blanco, es va comprometre el 8 de juny a prioritzar el corredor de tren mediterrani, el Govern espanyol encara no ha inclòs la infraestructura a la llista de prioritats de la Xarxa Transeuropea de Transports. En canvi, l’Eix Central pels Pirineus sí que hi està inclòs des del 2003. ‘Fins ara només tenim la promesa del Govern espanyol que inclourà el corredor a la llista de prioritats i, en cas que complís la promesa, només estaria al mateix nivell que l’Eix Central, que és més car, menys ecològic i té menys sentit logístic, perquè no connecta amb els grans ports de Barcelona i València’, ha explicat l’eurodiputat. ‘No ens creurem més el Govern espanyol fins el dia que comencin les obres del corredor, no té cap credibilitat’, ha reblat.

Un altre dels grans objectius per Catalunya durant la Presidència espanyola era acollir la cimera de la Unió pel Mediterrani que al final es va cancel·lar. ‘Cal recordar que el fracàs de la cimera de la Unió pel Mediterrani no només s’explica per les desavinences entre àrabs i israelians, sinó que també perquè estava buida de contingut, i els governs francès i egipci ja havien avisat que una cimera sense uns objectius clars podria fer descarrilar el Procés de Barcelona’, ha emfasitzat Junqueras.

Finalment, un dels compromisos que més va reiterar el Govern espanyol és que la Presidència del Consell serviria per fer avançar el català a Europa. En aquest sentit, el Govern espanyol no només no ha treballat pel reconeixement del català a Europa, sinó que ni tan sols ha complert uns acords administratius que l’obliguen a traduir al català la normativa adoptada per codecisió, o a garantir que els ciutadans es puguin adreçar en català a les institucions comunitàries.

La manca de direcció econòmica
La Presidència espanyola tampoc ha liderat la Unió en les polítiques per sortir de la crisi. ‘Al principi del semestre, Zapatero va assegurar que Espanya faria sortir la Unió Europea de la crisi. Evidentment, no ho ha aconseguit perquè era complicadíssim fer-ho. Però és que a més a més el seu paper ha estat testimonial, totalment a remolc de les decisions de la Merkel i el Sarkozy’, ha afirmat Junqueras.

En matèria de projecció internacional, la Presidència espanyola ha estat un fracàs rotund. Segurament, la culminació d’aquest fracàs va ser la cancel·lació de la cimera bilateral UE-EUA, que la premsa internacional va valorar com un ridícul sonor. ‘Zapatero va anunciar precipitadament una cimera amb els EUA i, com a conseqüència, es va posar en relleu la manca d’influència de la UE en el context internacional’, ha explicat l’eurodiputat d’Esquerra.

A més a més, la Presidència espanyola tampoc ha aconseguit signar un acord d’associació i de lliure comerç amb els països del Mercosur, malgrat que era un dels seus objectius. La cimera UE-Marroc tampoc va tancar cap acord significatiu, i el rei alauita Mohamed VI, que és qui ostenta el poder executiu al Marroc, no hi va assistir.

‘La premsa internacional, els ciutadans europeus i els estats europeus valoren molt negativament la Presidència espanyola. Ningú voldria que el Govern espanyol es fes càrrec permanentment dels seus afers. I jo crec que els catalans no hauríem de ser una excepció’, ha conclòs Junqueras.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut