Edició 2109

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 04 de maig del 2024
Edició 2109

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 04 de maig del 2024

Els símbols franquistes, fora de l’Eurocambra

|

- Publicitat -

Avui estic content. Hem aconseguit que el Parlament Europeu retiri els símbols franquistes de la Constitució espanyola exposada a l’edifici de l’Eurocambra. Feia més de deu anys que hi eren, i cap diputat espanyol hi havia fet objecció. En dues cartes que vaig enviar al president del Parlament, Jerzy Buzek, li vaig indicar que en el text constitucional exposat s’hi podia veure perfectament els elements franquistes del jou, les fletxes i el lema ‘Una, grande y libre’. També li vaig fer notar que exposar obres que generaven controvèrsia política anava en contra del reglament intern del Parlament (en concret, de l’article 2 apartats 5 i 6 de les Normes sobre Donacions i Adquisicions d’Obres d’Art). Ara el Comitè Artístic del Parlament ens ha donat la raó, i l’Eurocambra exposarà el text constitucional espanyol però sense els símbols franquistes. A més a més, el Parlament ha deixat clar que si el Congrés espanyol li envia una Constitució de l’època democràtica estarà encantat de substituir-lo per l’exemplar de la Transició.

Al Parlament Europeu hem de treballar en múltiples fronts. Hem de treballar pel corredor mediterrani, pel català, per totes les demandes del territori, etc. Però també hem de cuidar els gestos democràtics. I en aquest cas, com a històriador i com a demòcrata, em fa molt content haver aconseguit defensar la memòria dels represaliats pel franquisme. Era impossible que la lògica de l’Estat espanyol de laxitud amb l’herència franquista triomfés a Europa. Perquè a la Unió, en general, hi ha més sensibilitat democràtica. Alemanya i Itàlia, per exemple, han refusat el seu passat feixista, diria que escrupolosament.

Publicitat

La decisió de l’Eurocambra és una demostració que a Europa preval la lògica i el sentit democràtic, a diferència de l’Estat espanyol, on molt sovint la ideologia política passa per davant de qualsevol altre criteri, ja sigui amb el control partidista del Tribunal Constitucional o amb la decisió de marginar irracionalment el corredor mediterrani. El que a l’Estat espanyol li sembla normal, a Europa no ho és. I que consti que, dins de les bones pràctiques democràtiques, s’hi inclou indiscutiblement el reconeixement del dret a decidir.

Pd. Podeu llegir la nota de premsa que he enviat als mitjans de comunicació sobre la retirada dels símbols franquistes del Parlament Europeu.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut