Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

La situació del català avui

|

- Publicitat -

6 de la tarda del dijous 17 de gener de 2008. Debat sobre ‘la situació del català avui‘ al programa Versió Rac1 que condueix Toni Clapés. Els tertulians són Miquel Porta Perales i Oriol Junqueras Vies.

S’inicia el debat amb la intervenció de l’Oriol Junqueras, tot denunciant la involució progressiva de l’ús del català en l’àmbit públic i privat; la manca de suport institucional en la seva defensa i promoció; la clara situació subalterna respecte a la llengua espanyola que és l’única reconeguda com a obligatòria a la Constitución española de 1978… entre moltes altres situacions irregulars que accentuen la seva feblesa.

Publicitat

Miquel Porta titlla l’exposició de l’Oriol Junqueras de retòrica catastrofista. Sosté que el català no es troba en situació de risc, ans al contrari. Apel·la per la llibertat d’elecció entre les dues llengües amb la creació de dues xarxes escolars paral·leles. En la seva intervenció insisteix que l’única llengua que cal conèixer necessàriament és la llengua espanyola i matisa que, els nouvinguts, si són intel·ligents, ja optaran per aprendre el català.

Al final del debat, Miquel Porta Perales acaba reconeixent que no existeix cap situació de risc per a la llengua espanyola i que, per tant, la liquidació del model d’immersió lingüística només respon a una qüestió de voluntat política.

Podeu escoltar l’àudio del debat (21 Mb), que comença a partir del minut 10.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut