Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Eurovegas: més ombres que clarianes

|

- Publicitat -

Fa mesos que parlem d’Eurovegas i el projecte continua sent, bàsicament, un munt d’enigmes. Se’ns han promès alegrement milers de llocs de treball i se’ns ha explicat que, en una conjuntura de crisi severa com l’actual, és una oportunitat que no podem desaprofitar. Tanmateix, i més enllà de grans promeses disfressades d’inversió miraculosa, sabem ben poca cosa del projecte.

No hem vist cap informe seriós de costos i beneficis, ni sobre l’impacte en la seguretat, mobilitat i sostenibilitat dels barris i ciutats que se’n veurien afectats. Tampoc sabem res sobre l’increment de les necessitats de despesa social per l’efecte crida de treballadors d’altres indrets, ni l’afectació sobre altres formes d’oci, turisme i comerç, ni la relació costos socials/beneficis impositius. Sense oblidar que tampoc tenim l’aigua clara sobre els costos d’expropiació, el compliment de la normativa antitabac o l’accés de menors.

Publicitat

El que sí sabem del cert és que els terrenys del Baix Llobregat que s’han ofert al senyor Adelson no són un desert com ho era la zona on es va construir Las Vegas. Es tracta d’una àrea on ja hi ha un parc agrari amb una important activitat agrícola i turística, a més de la zona del Delta que comprèn terrenys d’especial protecció mediambiental. El sòl és un bé molt escàs a l’Àrea Metropolitana. Sacrificar-lo a corre-cuita hipotecaria completament i per temps indefinit qualsevol estratègia territorial i econòmica dels municipis afectats i del conjunt de l’àrea metropolitana de Barcelona. Perquè, quan disposem d’una veritable connexió ferroviària amb Europa i hi hagi demanda per incrementar les activitats que aportin valor afegit a les mercaderies que arribin al port de Barcelona, on les instal·larem? I molt més important encara, on tindrem les zones d’agricultura intensiva necessàries per assegurar la seguretat alimentària més fonamental? Realment ens podem permetre perdre vuit-centes hectàrees fèrtils quan el preu dels aliments importats s’està encarint a marxes forçades?

Potser els models no són del tot incompatibles, però Eurovegas representa una aposta extremadament arriscada que ens encamina cap a dos models oposats de l’economia que volem per al nostre país. I agafar-se a Eurovegas perquè sembla que no ens queda res més representa, probablement, hipotecar-nos encara més el futur. El del Baix Llobregat i el del conjunt del país. 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut