Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Si afeblim TV3 hi perdrà el país

|

- Publicitat -

L'anunci de tancament de les delegacions històriques de TV3 a l'Ebre, Perpinyà, Andorra, Pallars i Pirineus obre un interrogant sobre el model de televisió pública que volem i la seva fortalesa. La decisió presa unilateralment pel Consell Català de Mitjans Àudiovisuals (CCMA), òrgan on només hi ha representació de CiU, PP i PSC, s'ha justificat per l'obligada política d'estalvi pressupostari resultant de la insuficiència de recursos. Davant una mesura com aquesta és inevitable expressar la sorpresa i la preocupació per aquesta manera de procedir i, sobretot, per la repercussió que pot tenir en una televisió pública que necessitem -ara més que mai- forta, líder i al servei de la llengua, la cultura i la nació catalanes.
 
La Televisió de Catalunya necessita estar arrelada a tot el país, a totes les comarques. No es tracta només que arribi a tot el país sinó que també ha de ser una televisió de proximitat i que doni compliment al marc legal que defineix TV3 i la seva funció de servei públic. Aquesta és una premissa que no val a oblidar i de la que no podem prescindir.
 
Ara bé, també cal admetre el context econòmic de les nostres institucions: els ingressos de la Generalitat han caigut en picat. I per si la situació no era prou complicada, el Govern del PP ha imposat un sostre de dèficit draconià que obliga a una retallada salvatge. Per això, Esquerra Republicana va presentar dijous al Parlament una proposta exigint que el sostre de dèficit passés del 0,7% a l'1,7%, res que no hagi recomanat la mateixa Unió Europea, a la vegada que l'administració espanyola es reserva un sostre de dèficit del 3,8%. Una proposta que, com era d'esperar, no va votar el PP ni C's, però que, atenció, de forma incomprensible i irresponsable tampoc la van votar ni ICV ni el PSC.
 
Com es pot protestar contra les retallades sense intentar revertir una política premeditada del Govern espanyol que ens condemna a un sostre de despesa molt per sota de les nostres necessitats?  Qui està escanyant les finances de la Generalitat és el Govern espanyol. És Madrid, únicament Madrid, qui té la caixa i la clau de la caixa. És el Govern de espanyol qui incompleix tots els seus compromisos pressupostaris amb Catalunya, és aquest Govern qui malbarata els recursos públics i qui manté a Catalunya una política d'espoli econòmic flagrant que incrementa el patiment de la nostra gent en plena crisi. I per si no era suficient, els darrers mesos s'ha esmerçat en escapçar tots els nostres intents per recaptar més recursos, com ha succeït amb l'impost als dipòsits bancaris. I ho acaba rematant amb un sostre de dèficit profundament injust, desproporcionat i ineficaç.
 
Si no posem l'accent allí on hi ha el gruix del problema, no hi ha res a fer. I, de retruc, estarem fent el joc al PP que ras i curt és qui està imposant el sostre de dèficit a la Generalitat.
 
 
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut