Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

El Poder

|

- Publicitat -

Desesperats cerquem la cura, agònics busquem aquell que, ara sí, no ens decepcioni. Creiem en el valor de la novetat, amnèsics anhelem el salvador. Adorem als nous líders, els nous discursos, les noves idees, les noves promeses de felicitat i prosperitat col·lectiva. Com servents ens agenollem davant dels nous i flamants faraons d'aquest el nostre temps fill de la falsa modernitat.

 

Publicitat

Creiem en que el poder és nostre, creiem que el poder està al carrer: així és. Però actuem com vassalls que atorguen el seu poder als prestidigitadors polítics, als enemics de la llibertat individual.

Pensem erròniament que el que realment importa és la persona que gestioni el poder, idealitzem al nou servidor públic. Wilsonianament esperem que, des del poder, algun dia algú actuí com esperem que ho faci.

 

Equivocats no ens n'adonem que el problema és el poder. L'essència del problema, l'ingredient bàsic de la corrupció del sistema: el poder.

Il·lús és aquell que espera aconseguir resultats diferents fent sempre el mateix. Il·lusos som si creiem que un nou líder, un nou partit, un nou discurs, un nou quelcom pot canviar la relació de poder opressiva en la que ens trobem.

 

Mentre el poder es concentri en l'Estat, mentre les llibertats emanin de L'Estat i no pas dels individus aquest podrà fer i desfer sobre les nostres vides a voluntat. Som una societat amb mentalitat d'esclaus que no és capaç d'adonar-se que la gran revolució, la única lluita per la que val la pena batallar, degut a que d'ella emanen totes, és la lluita de la llibertat. La batalla de la humanitat és la lluita de la conquesta de la llibertat individual: hem vessat sang i suor per acabar amb faraons, monarques, dictadors i dèspotes diversos. Hem batallat per poder opinar, per poder votar, per poder parlar en el nostre idioma, per pagar impostos justos i fins i tot encara lluitem per casar-nos. I lluitem perquè sempre hem tingut a un opressor intentant subordinar la nostre llibertat als seus interessos.

 

Creiem esser lliures però la veritat és que la nostre llibertat és un préstec, un préstec del qual ni en decidim l'import ni els interessos. I tot i així estem decidits a regalar la nostre llibertat a un nou líder misericordiós.

Aprengueu tots, memoritzeu des de ja, que cada un de vosaltres sou poderosos. Entengueu que la vostre llibertat no pot esser comprada, entengueu que la vostre essència com a humans és la vostre capacitat de determinar lliurement el vostre futur.

L'Estat és una eina d'organització social, res més. L'Estat ha d'estar controlat i fiscalitzat pel ciutadà. Òbviament aquesta construcció requereix de la renuncia de certes llibertats a fi de garantir la eficaç gestió d'una societat diversa i heterogènia, però entenguen que aquestes llibertats emanen de l'individu i aquest no és vassall de ningú.

Ara toca reclamar part de la nostre llibertat i, a la fi, desposseir d'una porció de poder a l'Estat. Ara toca reequilibrar la balança i començar a esser els ciutadans realment sobirans.

Comença una nova era, reclamem el que és nostre: el poder de la llibertat.
 

Y gira la rueda y nada es real,
la vida se quema como una vela.
Y pasa de largo el tren especial,
y ya no te arriesgas; ya no lo intentas… “

 

 

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut