Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024

Eixos Programàtics de la JoDaD

|

- Publicitat -

Joves pel Dret a Decidir (JODAD), formem part de la Plataforma pel Dret a Decidir (PDAD).

La creació de la JODAD és un crit, una provocació contra l'immobilisme que s’ha situat a dins de la societat valenciana i especialment en les joves. Cal treballar per canviar la realitat que ens envolta i els joves hem d'avançar, fer el primer pas del llarg viatge que encara tenim per davant.

Publicitat

Els principis bàsics per fer avançar el País Valencià, els articulem entorn a quatre conceptes: Dret a Decidir, sobirania, justícia social i democràcia real.

“La llibertat és un hàbit, i no resulta gens fàcil d’adquirir. Només s’adquireix amb la pràctica!” J. Fuster

La JODAD no té sentit com a còpia, translació, ni repetició de ningun model. Busquem seguir el nostre camí per aconseguir trencar amb el model iniciat amb el règim del 78 i que encara ens ofega a totes i en especial al poble treballador, que ha de subordinar-se a les polítiques i pràctiques d'escassa popularitat en cas de que el poble tinguera la informació objectiva i el poder de decisió.

Seguint el procés de denúncia i deslegitimació del sistema ha de donar el fruit de l'acció organitzada transversal i unitària que supere els diferents matisos i buscar un equilibri, un punt de trobada que ens permeta avançar cap a un model de societat més lliure, just i democràtic.

Votar cada quatre anys és una democràcia de molt baixa qualitat i menys quan no hi ha unes mínimes garanties, derivades de la falta real de pluralitat informativa.

Per tant proposem uns mínims que ajuden a fer avançar conjuntament al poble valencià cap a la seua pròpia sobirania política, com son:
 

  • – Situar el País Valencià com a subjecte polític sobirà.

  • – Dret a decidir com a subjecte individual i col·lectiu.

  • – Avançar el País cap un model social més equitatiu.

  • – El País Valencià pateix unes polítiques colonials i d’espoliació i això comporta un greuge cap a tots els que vivim en aquesta.

  • – Eines per a una veritable democràcia : consultes periòdiques, referèndums vinculants, assemblees , càrrecs polítics revocables…

  • – Eines per millorar la salut: protecció i cobertures socials de caràcter universal, promoure la investigació, sistema de salut gratuït per evitar les      desigualtats, inclusió de les medicines complementaries i alternatives de prevenció i tractament d'enfermetats i dolències.

  • – Renda bàsica garantida com a garantia d'igualtat, sobretot per als joves i els majors de 55 anys que no tenen accés al mercat treball.

  • – Dret a decidir: sobre el propi cos, dret a una mort digna, dret a la llibertat sexual i reproductiva.

  • – Educació pública, laica, participativa i de qualitat i en valencià per garantir la perfecta integració de les persones nouvingudes. Foment de la solidaritat, el    treball en equip i el recolzament mutu entre les estudiants i la comunitat educativa com a valors fonamentals.

  • – Garantir i recuperar els drets socials i laborals per a totes les persones. Reconeixement de la feina domèstica.

  • – La sostenibilitat de la vida i la natura com a eix de l'economia.

  • – Justícia i solidaritat amb els pobles.

En definitiva: Dret a Decidir, dret que té la ciutadania, poder fer partícip de les decisions que ens afecten individualment i col·lectivament a totes les persones que conformen el País.

“Criden per veure si ens faran callar” J. Fuster, i no ho aconseguiran.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut