Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024

La PDaD-PV felicita el poble aranès

|

- Publicitat -

La PDaD-PV felicita el poble aranès, definitivament reconegut com a subjecte polític pel Parlament català.  El passat dimecres s’aprovà la nova Llei d’Aran, que reconeix el Dret a Decidir dels aranesos i araneses, amb el suport de tots els grups excepte el PP i Ciutadans.

La llei és un referent per a la construcció d’un mateix projecte de futur a partir de l’adhesió lliure i democràtica, del Dret a Decidir.  Al País Valencià necessitem eines com aquesta per a la integració dels territoris de llengua i cultura castellana, d’arrel aragonesa pel nord, dins del projecte pel Dret a Decidir del poble valencià.  

Publicitat

El poble aranès ha expressat el seu desig de ser i de fer valdre i exercir plenament els seus drets.  Per la seua banda, i a través del Parlament, el poble de Catalunya reconeix la realitat nacional occitana (cultural, històrica, geogràfica i lingüística), i la identitat i els drets històrics del poble aranès.

Així, Aran s’ha de dotar d’una organització territorial pròpia a partir dels seus sis terçons i d’una llei electoral específica, i ha de pactar el seu finançament d’igual a igual.   Abans, Aran haurà de referendar aquesta llei, malgrat els atacs permanents de l’estat espanyol al Dret a Decidir dels pobles.    

L’aranès serà la llengua preferent de les administracions al seu territori, el que fa de l’Aran l’únic territori de llengua occitana on estarà reconeguda, protegida legalment front a atacs i exclusions i integrada al sistema d’ensenyament, amb l’objectiu d’establir les bases per a la seua plena normalització.

Carles Barrera, Síndic major d’Aran, declarà al Parlament de Catalunya, després de l’aprovació de la llei, que “en un estat democràtic tothom ha de tenir llibertat per decidir i opinar sobre el que li sembli.  Aquest dret no se li pot negar a ningú”.  Des de la PDaD-PV, desitgem que el poble aranès, el valencià i tots els altres puguen accedir plenament a l’autèntica democràcia que representa el Dret a Decidir.  

 

 

Plataforma pel Dret a Decidir. PDaD

Publicitat

Opinió

Minut a Minut