Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Els valencians despullats per un masover

|

- Publicitat -

L’Associació Cultural Jaume I, vol fer la presentació d’un nou llibre . Aquesta presentació pot semblar  atípica, no només per la temàtica del llibre , si no per la seva original , si mes no,  per la presentació pròpiament dita .  El llibre, ja de si crític i mordaç per la seva temàtica , d’un valencià enamorat de la seva terra   es recolza  amb les cobles que en directe ens cantarà ROSA VILAPLANA  que ajuden una mica mes a fer-nos una idea  de com es el llibre i ens esperonen a estimar un país que ha sofert molt i que sovint ens amaguen, sobretot pels seus orígens .En definitiva es tracta d’un llibre , políticament incorrecte, però actual i necessari.

El recull pretén ser una denúncia al comportament erràtic dels valencians; de la seua falta d’estima a la llengua i al País, sense sentit de pertinença que els fa més espanyols que valencians, denúncia que altres notables autors nacionalistes com el prevere En Joaquim Martí i Gadea i Maximilià Thous, ja denunciaren a finals del s. XIX i principis del s. XX. La intenció del recull no és altra que la d’actualitzar la denúncia.

Publicitat

Pren com a excusa una singular biografia de l’autor, que s’inicia amb la societat de postguerra i tots els quefers que l’envolten; els maquis, l’església, costums i tradicions, sexe, etc. fins al casament, en què canvia de comportament, renega d’Espanya i es converteix exclusivament en “valencià”. El seu contacte amb la gent per motiu del seu ofici, l’empeny a analitzar la forma de ser dels valencians i, el seu servilisme a l’espanyolisme imperant. En fa una crítica als esdeveniments més importants que es succeïren  després de la mort del Dictador; el canvi polític i l’estat de les autonomies, fins a la vinguda dels successius governs del P.P., dels que fa una denúncia àcida i satírica, dels esperpèntics afers que protagonitzaren,  com la corrupció i els intents de desmantellament de la personalitat valenciana. Segueix en ordre cronològic un anàlisi del comportament del poble valencià a l’hora de votar i, acaba amb un fet tan actual com és el “Tancament de Canal 9”.

Com afegit, un petit recull de “veus” no acadèmiques però en ús pel poble i, com a final un cançoner amb més de 120 cobles,i cançons moltes cançons interpretades dins del mateix acte per la veu de ROSA VILAPLANA totes elles  amb referència a la ciutat de València, els valencians i la llengua.

                                                             Associació Cultural Jaume I

Publicitat

Opinió

Minut a Minut