Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

La Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià demana el reconeixement del genocidi armeni

|

- Publicitat -

Nota de Premsa
 

València, 04/07/2015
 

Publicitat

Plataforma pel Dret a Decidir

 

El 24 d'abril passat es van complir 100 anys del genocidi armeni. El genocidi armeni fou un conjunt de matances i deportacions massives de la població armènia de l'actual territori de Turquia efectuades per l'imperi Otomà entre finals del segle XIX i 1915, especialment durant el règim dels Joves Turcs. És considerat el segon genocidi modern, després de l'extermini dels herero1 de Namíbia per part d'Alemanya i el primer a patir un sistema complex de deportació i extermini.
 

La finalitat que es buscava era l'eliminació física del poble armeni als territoris de Turquia perquè la gent d'Armènia eren de llengua, cultura i religió diferent als turcs. Es considera que va haver-hi un milió i mig de morts i un milió més de deportats en el que es coneix com la diàspora armènia, (amb quasi set milions de persones ara mateix). En l'actualitat, l'Estat turc no tan sols nega oficialment l'existència històrica del genocidi armeni, sinó que sosté que la població turca va ser la víctima real de les matances per part dels armenis.
 

El genocidi de la gent d'Armènia i sobretot la seua impunitat, va inspirar en genocidi nazi dels jueus, quan en una de les reunions per planificar l'holocaust, un dels participants va assenyalar el genocidi armeni, Hitler va preguntar, amb desdeny, qui se'n recorda d'aquest genocidi, en pensar que amb el pas del temps s'oblidaria l'extermini del poble jueu.
 

Malgrat els propòsits de Hitler, 24 països del món, els darrers Àustria i Brasil, han reconegut el genocidi armeni i insten perquè aquesta figura jurídica -que suposaria la fi de la impunitat i generaria una reparació econòmica i territorial cap a Armènia- s'accepte per actuar a nivell internacional. Tot i que l'estat espanyol no ha aprovat el reconeixement del genocidi armeni, hi ha quatre “comunitats autònomes” que han reconegut aquest genocidi perquè no s'impose la impunitat i l'oblit, País Basc i Navarra per una part i Catalunya i les Illes Balears per altre. En aquest grup manca el País Valencià. Hi ha moltes ciutats al nostre país que l'han reconegut, com Mislata, Bétera, Santa Coloma, Burjassot, Manises, Xirivella, Santa Margarida… i s'està a punt d'aprovar en altres. A França, Bèlgica i a alguns altres estats europeus més, la negació del genocidi armeni està penat amb dos anys de presó al codi penal. Des de la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià PDaD, coneixedora també dels intents de genocidi contra el nostre propi poble i de la nostra llengua pròpia, per banda de l'estat espanyol, que habitualment ha tractat d'exterminar la nostra llengua i cultura valencianes i no ens ha reconegut en condicions d'igualtat ans al contrari ha tractat d'inferioritzar-nos i minorar-nos per fer-nos desaparèixer del mapa des del 1707 fins a l'actualitat, tant en dictadures com en “democràcies”, ens solidaritzem amb altres pobles en situació d'opressió i d'intent de genocidi com el patit pel poble jueu, i el que pateixen ara El Sahara, Palestina, etc. instem els ajuntaments del País Valencià i al parlament valencià perquè es reconega el genocidi armeni i que no prevalga el desig de Hitler de voler que el genocidi armeni siga oblidat perquè ara mateix, a Turquia s'intenta esborrar, mitjançant un genocidi cultural, les petjades armènies destruint esglésies, cementeris i monuments armenis. A l'estat espanyol hi ha uns deu mil armenis i al País Valencià uns tres mil, a la ciutat de València hi ha uns 1.200 armenis i a Mislata uns 300 valencians/es d'origen armeni.
 

Des de la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià demanem que s'inicie el reconeixement del genocidi armeni al País Valencià per acabar amb la impunitat que és l'origen de l'estímul de genocidis posteriors perquè des de la comunitat internacional es reparen els danys causats que no s'haurien de repetir mai més, ni genocidi físic ni genocidi cultural o lingüístic. i exigim a l'estat espanyol que reconega l'extermini armeni perquè es puguen reparar les matances i assassinats de moltíssima gent armènia per banda de l'estat turc amb una intent de fer-los desaparèixer del mapa. Nosaltres, la valenciana gent no podem deixar de ser sensibles a pronunciar-nos contra qualsevol extermini perquè cap genocidi no pot quedar impune i mereix ser reconegut perquè no es reproduïsca i la impunitat no siga l'última paraula.
 

País Valencià. PDaD.

 

1 Els herero són un poble africà que principalment viu a Namíbia, on són el 7,54 % de la població. Parlen una llengua bantu,otjiherero.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut