Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Per un futur, lluitem en present, per Àlvaro Munyoz

|

- Publicitat -

Estem vivint d'una forma tan agressiva mediambientalment parlant, que pareix que l'ésser humà tinga un segon planeta on residir en unes dècades. Tan sols portem un parell de dies d'estiu i al País Valencià ja són gairebé 4.000 hectàrees les que trobem a faltar pel foc provocat. És lògic, i més tal com descuidem al medi ambient, que hi haja temperatures extremes, i sobretot a aquestes zones on la vegetació en generali els arbres tenen més perill de ser amenaçats pel foc.
 
El problema, el més greu i principal, és que segons plataformes forestals, un 84% dels incendis que patim les causem nosaltres mateixos, l'ésser humà aplega a un punt extrem en què decideix causar mal al seu entorn a propòsit. Sabent d'aquesta tendència piròmana dels darrers anys que hi patim, són normal les constants crítiques als governs, tant l'anterior com el d'ara, sense fer cap tipus de politització, sinó una visió crítica des del punt de vista ecologista.
 
Afegint un problema a tot el fet esmentat adés, hem de situar-nos en la sobreexplotació costanera que tenim, que centra totes les possibilitats de patir una davallada en l'atur al sector turístic. Oblidem, que el País Valencià és més que platja, càlides temperatures i gent agradable. El País Valencià també és camp, és agricultura i són boscos. Tal volta, aquesta franja agrària no és tan vistosa o promoguda com la franja turística, però és d'allò més important, i no ho potenciem.
Des de l'administració no treballen de la mateixa forma per ambdós camps ja esmenats, el sector forestal, és vital per al País Valencià, i no ens adonem de la gran quantitat de treball que açò suposaria si invertim en aquest àmbit.
 
Hi ha una manca de prevenció respecte als incendis i les catàstrofes provocades per la mà de l'ésser humà, guiada per uns interessos molts concrets, però és un error totalment corregible. Ens trobem a una situació social on el nostre país compta amb un 21,8% d'atur, i seria una bona solució a la falta total de reforços per als cossos d'emergència preparació i contractació de gent aturada. No hem de deixar de potenciar el turisme de sol i platja del que tanta reputació gaudim, però hem de deixar clar que el sol sempre estarà, però a la vista està, que no podrem dir el mateix dels boscos en un futur no molt llunyà.
 
Aquest problema passat i present, ja ha estat senyalat de forma crítica pel president de la Plataforma Forestal Valenciana, José Vicente Oliver, qui va senyalar com a negatiu el balanç del primer any del nou Consell respecte a la prevenció d'incendis, comparant la gestió actual com a versemblant de la gestió anterior, ja que s'ha tornat a caure en els mateixos errors i en la semblant i escassa prevenció.
 
Tanmateix, el president de l'Associació de Municipis Forestals (Amufor), Óscar Martinez, ha incidit en la necessitat d'una renovació, una equiparació i prevenció forestal semblant a les que hi ha altres països de semblant o superior biodiversitat. Un dels problemes per a aquesta associació, juntament amb les altres 18 que formen la Plataforma Forestal Valenciana, situa l'epicentre del problema en la gran quantitat de biomassa que hi trobem, i que aquests no es van gestionar d'una forma adequada en el passat, i que continuen sense gestionar-se en el present.
 
Ens trobem dintre del triangle del foc (oxigen, calor i combustible) i malauradament només podem actuar sobre aquest últim, el combustible ho fabriquem nosaltres amb la manca de prevenció, som els que oxigenem el foc, i per una falta d'inversió en l'àmbit forestal, estem a prop de no necessitar més inversions, pel simple fet que no hi haurà un bosc on invertir.
 
Les crítiques des d'uns mesos fins ara han sigut constants enfront de les retallades en ajudes tan importants com a la tasca de desbrossament, on la primera ajuda anava a ser de 200.000 euros i finalment ha sigut prou inferior, fins a aplegar a 143.000. Fet a destacar de la desídia tan absoluta que patim són les declaracions de Carmen Orenga, secretaria d'Amics de la Serra d'Espadà, qui enfront de les crítiques al govern va recalcar que «La situació no és nova ni produïda per la crisi global que patim, perquè quan vivíem en una època de “vaques grosses”, els diners que es concedien per a la cura del medi ambient era de pena».
 
Per a moltes associacions com l'Associació de Propietaris Forestals, i des de la mateixa Plataforma pel Dret a Decidir, PDaD i la Jodad pensem que el treball de voluntariat, ha de portar uns cursos de majors qualitat. Una persona voluntària ha de conèixer tots els aspectes del bosc i d'aquesta manera prendre les millors decisions. Amb temes tan importants com són els incendis, no s'ha de tenir una preparació bàsica, sinó una especialització individual que comporte un progrés col·lectiu. S'han d'impulsar cursets de major qualitat i que comporten una major preparació als cossos de voluntariat, als qui agraïm la seua participació i la seua implicació en tenir uns boscos de major qualitat.
 
Dit açò, des delDret a Decidir entenem que no s’ha de substituir als treballadors i treballadores forestalspel voluntariat, que en tot cashan de ser una figura que ajude a créixer el nombre d’unitats i de persones en situacions de crisi forestal, i rebutgem qualsevol tipus d’abusos o de retallades en  personal de major qualificació simplement pel fet d’estalviar diners. L’estalvi es produeix en persones, l’estalvi es produeix en salaris, però no s’hi produeix mai un estalvi en les ferides que aquests incendis deixen al País Valencià, i molt menys en les ferides que s’hi deixen a la memòria de la gent. Des de l'administració corresponent no s'hi ha d'escatimar ni un cèntim en el fet que el País Valencià gaudisca d'un ecosistema estable i amb els millors cuidats possibles, perquè pensem, que anem endarrerits, però també que tenim la capacitat de reaccionar ara, i tot passa per unes polítiques actives a favor del medi en general i el bosc en particular i per una conscienciació a la ciutadania del que és important que és per totes nosaltres, juntament amb una sostenibilitat econòmica de qualitatal servei de la majoria.
 
 
Àlvaro Munyoz Hernàndez.
Membre de la JODaD.

@AlvaroMunyoz

Publicitat

Opinió

Minut a Minut