Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

El nostre valencià, el català de tots.

|

- Publicitat -

La Plataforma per la Llengua ha remarcat que la llengua conserva base social al País Valencià per avançar cap a la normalització lingüística i un major ús “malgrat les polítiques contràries a l'ús legal i la promoció” dels darrers governs autonòmics. Així ho ha considerat el delegat de la Plataforma per la Llengua al País Valencià, Manuel Carceller, en roda de premsa de presentació a València de les dades de l'Informe CAT referents al valencià.
 

Carceller ha dit que aquesta base social “explica els canvis polítics i el nou País Valencià que està naixent”. Les dades indiquen que un 88,8% de la població (4,4 milions) entén el valencià i que un 51,18% el parla (unes 2,5 milions de persones). (Segurament que a les terres de l’Ebre i al Baix Maestrat aquest percentatge pot ser major) l 'informe també constata que la llengua avança i es mostra més viva allà on l'Estat no intervé o té una intervenció menor, com en el cas de la iniciativa privada, les noves tecnologies o Internet. En canvi, té dificultats on està més regulat, com en l' àmbit de la justícia, per exemple.

Publicitat

L'informe denuncia el “maltractament” que ha patit la llengua amb els executius del PP. “Ara, en canvi, el nou govern ha incrementat un 97% el pressupost per a l'ús i promoció del valencià per protegir la llengua”, expressen. El document també destaca que el govern valencià podria reobrir els espais comunicatius públics en valencià, els únics mitjans que eren íntegrament en català al País Valencià, amb un pressupost anual de 142 milions d'euros.
 

Amb aquesta voluntat de posar en comú l'espai comunicatiu en llengua catalana, la Plataforma per la Llengua ha posat en marxa la campanya “El català, sense fronteres” amb l'objectiu d'exigir a les institucions europees i als estats espanyol, francès, andorrà i italià que facin possible una reciprocitat total dels mitjans audiovisuals en llengua catalana a tots els territoris del domini lingüístic.
 

Actualment, a la major part del domini lingüístic la reciprocitat dels mitjans audiovisuals és nul·la o parcial. Fins i tot en aquells casos en què s'han signat acords entre estats, com és el cas d'Espanya i França, avui dia aquests acords s'incompleixen per manca de voluntat política, de manera que la reciprocitat total no existeix. Per això, la campanya ‘El català, sense fronteres' demana el compromís ferm i inequívoc dels quatre estats perquè garanteixin legalment i tecnològica la reciprocitat total.
 

Recordem que aquests quatre estats son Espanya, França , Itàlia i Andorra.
 

                                  ASSOCIACIÓ CULTURAL  JAUME I de Vinaròs

Publicitat

Opinió

Minut a Minut