Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

RECIPROCITAT TELEVISIVA O VOLUNTAT POLÍTICA.?

|

- Publicitat -

Del tancament de Canal 9 s’ha dit de tot, els uns han al•legat l’alt cost de les emissions, d’altres la baixa qualitat de la programació, o que era una televisió folklòrica i que mai entrava a fons en els problemes dels valencians , per a d’altres la rapinya o el lladronici que representava l’alta contractació del personal, la mala gestió.  Però el que ningú ha dit es la responsabilitat del govern espanyol en el tema , i no només l’actual, sinó tots els governs  haguts i per haver.
     La cosa ve de molt antic , jo diria que del principi, cal pensar , si mes no, en la informació adulterada i manipuladora del govern de Lerma, i el vet a les paraules d’Amadeu Fabregat, i l’amiguisme i a la grandiloqüència de la ultima etapa.

Però el dret a la lliure recepció de la diferent informació, que ningú pot negar, es un dret que tenim totes les persones, i que els diferents partits  polítics, amb els seus diferents mandataris mai han volgut frenar i menys solucionar. Sobretot si aquesta informació tocava de prop a la nostra cultura i al nostre País.

Publicitat

L’Associació Cultural Jaume I va ser una de les entitats que durant molt de temps, ens vàrem dedicar a recollir signatures per a que la TV-3 es veies al País Valencià. Dedicació que va donar els seus fruits, ja que Vinaròs va ser la població que més signatures va recollir. No es que els components de l’entitat ens declaréssim “fans” de la televisió,  però vam creure oportú i necessari recollir firmes per que la única televisió que emetia quasi íntegrament en la nostra llengua i aquesta continues veient-se  al País Valencià. El no fer-ho anava totalment contra la llibertat d’expressió al prohibir que certa manera de veure el mon poguera tenir una certa rellevància i era un atemptat a la nostra unitat lingüística al privar als valencians de poder gaudir d’una televisió en la seva llengua.

Dins de la mateixa línia el Conseller de Cultura de la Generalitat del País Valencià, Vicent Marzà diu “que espera gaudir del conjunt de televisions i ràdios en la nostra llengua perquè hi ha un espai comú que hem d’aprofitar”.
La reciprocitat està molt bé i inclús es necessària, però només s’usa en aquells indrets que no tenen res que vore l’un de l’altre. Però si aquests  indrets son iguals o tenen la mateixa cultura, no es practica la reciprocitat si no la “normalitat”. Això no vol dir que la reciprocitat sigue dolenta, ans al contrari, però el que està clar es que aquesta normalitat no s’hagués tingut que trencar mai i s’hagués tingut que continuar amb la “normalitat”.     
 
 
                                                                               Associació Cultural Jaume I de Vinaròs
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut