Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

La Plataforma pel Dret a Decidir acostarà la realitat de Frísia a València el proper divendres

|

- Publicitat -
El pròxim divendres 30 de setembre l’Espai Basset de València (C/.Túria, 58) acollirà un nou acte de la mà de la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià (PDaD). Sota el títol “Decidim. Europa dels pobles” la Plataforma mostrarà el seu suport per l’Europa dels Pobles en contraposició a la dels Estats.
 
La jornada consistirà en una xarrada a càrrec del membre de la Plataforma Auke Zeldenrust, originari de Frísia, actualment a l’estat d’Holanda, qui explicarà el cas de la seua nació d’origen. Durant la xarrada coneixerem de primera mà el moviment cultural dels últims 50 anys, el conflicte en els anys 50 i 70 de l’any passat i les conseqüències de a l’educació i la posició legal de la llengua que té el fet que Frísia no tinga Estat propi, així com es parlarà de l’únic partit polític frisó, el Partit Nacionalista Frisó (FNP).
 
L’acte donarà començament a les 19:30 h. i reserva alguna sorpresa final que ens acostarà a la llengua i cultura frisona així com es podran veure llibres escrits en esta llengua, en definitiva un acte que donarà el punt de partida en esta temàtica, ja que des de la mateixa plataforma s’està preparant un altre sobre el cas de Sardenya i que es realitzarà pròximament.
 
El cas de Frísia
Frísia actualment es troba dividida en tres territoris: Frísia del Nord (al nord de l'actual Alemanya), Frísia Oriental (en el nord-oest d'Alemanya, i Frísia en als Països Baixos, (Nederland).  
 
Durant l’acte es parlarà de la Frísia que va veure néixer el nostre ponent Auke, Fryslân: País Frisó, un dels Països Baixos que en 1579 varen fer el jurament d'abandonar del regne de Felip II de Castella. 
 
Una de les últimes dades sociolingüístiques sobre la posició de la llengua frisona a Frísia Occidental del 2015, indica que hi ha uns 350.000 frisó parlants sobre una població de 600.000 habitants.
 
Plataforma pel Dret a Decidir, PDaD
@DaDPV
 
Publicitat

Opinió

Minut a Minut