Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Diners que mai tornen

|

- Publicitat -

El govern espanyol ha xifrat  el dèficit fiscal dels Països Catalans en 11.727 milions d’euros el 2013, ( son les últimes xifres de les balances fiscals, donades pel govern espanyol,  com ens informa  Vilaweb el 2/ 8/ 2016) segons els comptes públics territorialitzats del Ministeri d’Hisenda espanyol, que ha utilitzat el mètode de càrrega-benefici. Un càlcul que computa com a benefici aquells equipaments que tenen seu a Madrid o en altres territoris. I que solen ser mes favorables per a qui els confecciona.

 

Publicitat

En números globals, el Principat té el dèficit fiscal més elevat amb 8.800 milions d’euros, un 4,53% del PIB (uns 1.300 milions d’euros més que el 2012). Percentualment són les Illes les que tenen el dèficit més alt, ja que els 1.511 milions d’euros suposen el 5,85% del seu PIB. Pel que fa al País Valencià, el dèficit fiscal del 2013 era de 1.416 milions d’euros (1,48% del PIB). Aquests son diners que els habitants dels Països Catalans paguem al govern central i que mai tornen al País d’origen, i que solen repercutir en els impostos que tots paguem. Aquest fet es repeteix des de fa centenars d’anys. Any rere any.   

El Ministeri d’Hisenda espanyol ha apuntat que en termes generals els saldos fiscals es deterioren quan el nivell de renda per càpita és més alt, de forma que els territoris més rics generalment presenten dèficits fiscals mentre que els de menor renda acostumen a gaudir superàvits’.

Això últim ens pareixeria molt bé per tot allò de la “solidaritat” sempre i quan es segueixen criteris justos per a que aquesta entesa pugue portar-se a terme . En altres paraules perquè els barems siguen equitatius i les inversions en infraestructures no perjudiquen a cap dels territoris, no com fins ara que els criteris polítics estan per damunt dels territoris i de la gent. Tots coneixem els casos d’autopistes que no passa mai ningú, trens sense passatgers o aeroports sense avions.     

De tot aixó ens parlarà el Catedràtic d’Economia de la Universitat de València Joan Ramón Sanchis Palacio, en un acte de la presentació del seu últim llibre ” La desfeta del sistema financer Valencià” el proper   divendres 16 de desembre a les 7 de la tarde a la biblioteca Municipal de Vinaròs.

                                          Associació Cultural Jaume I Vinaròs     

Publicitat

Opinió

Minut a Minut