Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

“Igualtat, respecte i Dret a decidir” Article en resposta al portaveu del PSOE-Sueca

|

- Publicitat -

PER MARIA ISONA, COORDINADORA DEL COL·LECTIU RECONSTRUINT FUSTER, I DE LA MEMBRE DEL PDAD 

“Més tacte per a les tradicions”

http://riberabaixa.info/2015/08/02/mes-tacte-per-a-les-tradicions/, publica el portaveu del PSOE de Sueca, un article d'opinió on defensa, per una banda la figura de la festera i la cort d'honor, i per altra la demanà de bous i els festejos taurins que defineix com una “tradició centenària que pertany al poble”, i per a rematar la feina acaba “avisant” a l'actual corporació que no pot fer una consulta popular… En fi Senyor Dimas amb tot el respecte, no em puc estar de fer la meua aportació al debat, com a feminista, animalista i defensora de la participació ciutadana.

Publicitat

Abans de res vull recordar-li un paràgraf que podem llegir al web del seu partit, el PSOE: “El Partido Socialista Obrero Español, con más de 130 años de historia, es una organización política de la clase trabajadora y de los hombres y mujeres que luchan contra todo tipo de explotación, aspirando a transformar la sociedad para convertirla en una sociedad libre, igualitaria, solidaria y en paz que lucha por el progreso de los pueblos”…Anem per parts:

En primer lloc, fa una defensa del càrrec de festera i es lamenta de la possibilitat que l'actual govern elimine aquesta figura de les nostres festes, ens diu que la festera i la cort aporten “un plus de qualitat”. Qualitat??!! mire, ha de saber que som moltíssimes les suecanes, que no estem d'acord amb una tradició que arracona la dona a un simple paper ornamental, una figurant que acompanya a les autoritats en cavalcades i processons, és per això que demandem acabar amb tradicions que ens bandegen i exigim un paper actiu i igualitari en tots els aspectes de la vida al nostre poble, també a les festes. Cal advertir que aquest no és un atac a les xiques que són festeres aquest any, res en contra de les llibertats individuals, allà cadascú, la reflexió és sobre quina ha de ser l'actitud de la institució davant de certes tradicions i a l'hora de treballar per la igualtat. Veritat que tothom estem d'acord ,en el fet que les pilotades que rebien les xiques per Sant Antoni eren una tradició que calia abolir?

Pel que fa a la demanà de bous i els festejos taurins, ens diu vosté que es vol acabar amb una “tradició centenària que pertany al poble”. Centenària pot ser, ara allò de posar a tot el poble al mateix sac, no ho hauria de fer, al nostre poble hi ha moltíssimes persones que estan en contra d'un acte on es maltracta i es denigra a l'animal, que a més provoca les amargues i ignorades queixes de l'associació de veïns mestre Serrano, que pateixen la privació del dret al descans per la proximitat de la plaça portàtil. A més, molts Suecans no estan d'acord amb què es destinen els diners de tothom a aquest fi. Seria fantàstic,per exemple, donar més ajudes a la protectora d'animals i a associacions ecologistes, així com a programes que educaren als nostres infants en el respecte als animals i la natura.

Tota tradició que ensopegue amb el civisme ha de ser revisada… Per allò del progrés…

I bé, és el final del seu article el que m'ha provocat més sorpresa, jo que el feia a vosté un home amant de les consultes, un home que en campanya va posar a rodar una carpa on feia consulta ciutadana, que convocava “el café amb Dimas” com una eina de participació ciutadana etc…Copie del web del PSOE de Sueca: “Vist la gran acceptació que està tenint aquest tipus de consultes, Dimas Vázquez al seu programa ja té inclòs i amb majúscules crear un Fòrum de Participació Ciutadana que fiscalitzarà el compliment del programa electoral. Així com farà participes als ciutadans de dir les seues prioritats a l'hora de confeccionar el pressupost de l’Ajuntament” i ara al seu article li nega al municipi la potestat de convocar una consulta, ens diu que ho ha de fer la generalitat i ho ha d'autoritzar l'estat. Com quedem?, abans si i ara no? Imagine que es posiciona vosté amb el president del seu partit, que no volia que els grecs votaren, que no vol que els catalans voten… Vaja que allò del dret dels pobles a decidir no està massa clar.

Hi ha lleis que donen competència a l'alcalde per a convocar una consulta, també que contemplen allò de la iniciativa ciutadana municipal, si vol li ho puc fer arribar. Convoquem doncs, la consulta popular municipal, i si després Pedro Sánchez o Rajoy ens la impugnen (perquè aquesta parella en això sempre està d'acord),doncs ja veurem per on tirem, sempre cap a la participació ciutadana i el dret a decidir, no patisca que ens en surtirem…

Per acabar, en una cosa sí que estic d'acord amb vosté senyor Dimas, cert que Compromís fa anys que té responsabilitat de govern i no ha fet res mentre vosté programava bous des de la regidoria de festes, sembla que l'embranzida de la coalició i la valentia d'alcaldes veïns els ha donat ànim, de tota manera el nou regidor de festes sembla tindre un perfil diferent al de vosté.

A Compromís Sueca una coalició que es reclama com “l’aposta que fem des del valencianisme progressista, l’esquerra moderna i l’ecologisme polític” li recorde que es van fer moltes promeses de participació ciutadana, així que volem decidir més enllà de votar cada quatre anys, i que volem unes festes lliures de sexisme i especisme. També els vull fer memòria que vivim a un estat laic i aconfessional i que no poden anar a les processons en representació de l'ajuntament i del poble, així que ho haurien de prohibir, si un regidor/a de Compromís, GISPM, PSOE, Ciudadanos o PP vol anar a la processó que ho faça amb la seua confraria, banda o associació, i sempre a títol personal. El idearis, i els lemes de camapanya estan per a complir-se.

A les meues veïnes i veïns: l'esperit critic, el debat seré i les consultes populars sempre són enriquidors. Corregir i augmentar deia el nostre veí més il·lustre …

Publicitat

Opinió

Minut a Minut