Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Què fem per defensar la llengua al País Valencià?

|

- Publicitat -

L’Escola Valenciana ha denunciat reiteradament el genocidi lingüístic que pateix la nostra llengua al País Valencià. Aquesta Institució, a la qual no agrairem mai prou la feina i l’esforç que ha fet i que fa perquè el català no desaparegui del País Valencià, ha fet públic que més de 125.000 alumnes valencians que volien estudiar en català no ho podran fer aquest curs, perquè la Generalitat Valenciana només ofereix 149.430 places. A la ciutat de València, per exemple, només 47 centres públics, del 95 que hi ha ofereixen una línia d’ensenyament en valencià.

Aquestes xifres es fan públiques i notòries cada any a l’inici de curs i que se sàpiga mai no ha passat res, més enllà de sortir a la premsa, a una part de la premsa, però ningú ha portat als tribunals al Govern Valencià ni a la Conselleria d’Educació per incomplir el que marquen les lleis respecte a l’ensenyament del valencià i en valencià.

Publicitat

El Govern valencià des de fa temps treballa, de manera sistemàtica, per a la desaparició del català del territori on governa i una de les estratègies que segueix, a més de la fragmentació lingüística i la divisió territorial, és anar reduint les places de valencià fins a arribar als mínims, tal com demostra el fet que també es tanquen les assessories de valencià de la Conselleria d’Educació.

No ens podem ni imaginar que fos a l’inrevés que aquests xiquets i xiquetes no poguessin rebre l’ensenyament en espanyol, perquè quan es tracta d’un sol nen ja es converteix en una tragèdia nacional que surt a primera pàgina de tots els mitjans de comunicació, aquests mateixos mitjans que callen, vergonyosament, quan es tracta de defensar el català.

El govern valencià i el govern espanyol són els culpables d’aquesta situació, el primer n’és l’autor directe, el que porta a terme aquest genocidi lingüístic i el Govern espanyol no fa res per evitar-ho quan ho podria fer només declarant que el català és també una llengua de l’Estat espanyol. Però nosaltres també en som responsables, els catalans del sud, els catalans del nord i el Govern de la Generalitat de Catalunya, perquè crec que no som prou conscients del que això significa.
Tampoc no fan res els demòcrates i els federalistes espanyols, partidaris de la diversitat cultural i de la pluralitat lingüística, que es van mobilitzar tant a l’hora de defensar l’espanyol a Puerto Rico i a Califòrnia.
Cal, però, que tinguem molt clar que de llengua només n’hi ha una i si volem que el català sobrevisqui tant és que sigui al País Valencià com a les Illes o a Andorra qualsevol agressió és un agressió contra tot el territori. Perquè si la llengua comença a desaparèixer pel sud no en tinguem cap dubte que també acabarà desapareixent del nord.

Carme Forcadell Lluís
Plataforma per la Llengua

Publicitat

Opinió

Minut a Minut