Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

La sentència del Tribunal Suprem sobre l’escola catalana és un atac a la convivència i la cohesió social que la Plataforma per la Llengua rebutja.

|

- Publicitat -

La Plataforma per la Llengua rebutja frontalment la sentència del Tribunal Suprem que pretén obligar la Generalitat de Catalunya a imposar també el castellà com a llengua vehicular en el sistema educatiu, la qual cosa comportaria l’acabament del programa d’immersió lingüística.

– La Plataforma per la Llengua vol remarcar que en cap cas el Tribunal Suprem es pot pronunciar sobre normes de rang legal i estatutari, i no s’hauria d’extralimitar de l’objecte propi dels tres casos analitzats ni intentar forçar, com fa de facto, un canvi de model lingüístic educatiu a Catalunya. Per tant, i a efectes legals, les tres sentències haurien de tenir efecte directe només sobre els tres casos, i no anar més enllà.

Publicitat

– Aquesta sentència no té com a fonament cap aspecte pedagògic ni lingüístic, si no que obeeix a interessos polítics. Aquest fet evidencia la poca credibilitat democràtica de l’estat espanyol, on la independència judicial està per sota de països com Nigèria, l’Aràbia Saudita, Tailàndia o Bostwana.

– La immersió lingüística del sistema educatiu de Catalunya ha garantit i ha possibilitat que les persones que no tenien el català com a llengua materna l’aprenguessin amb el mateix nivell de domini i perfecció que els que sí el parlaven com a llengua d’origen.

Per tot plegat:

– La Plataforma per la Llengua anuncia una campanya de gran abast en defensa del model educatiu català. Aquesta campanya vol ser unitària i hi estan convidades totes les entitats, federacions i sindicats de l’àmbit educatiu. Les primeres accions d’aquesta campanya seran:

a) Un gran acte públic pel mes de febrer que es concretarà properament, que, entre altres qüestions, vol posar en evidència la situació de discriminació i segregació social que la sentència i la seva interpretació poden generar, especialment envers les persones que no tenen el català com a llengua primera.

b) La proposta per elaborar un document de compromís adreçat a les diferents escoles, associacions de pares i mares, i consells escolars de Catalunya, on la comunitat educativa manifesti la seva determinació en defensar i donar suport a l’actual model d’escola catalana i el mètode d’immersió lingüística.

c) La publicació i difusió d’un informe que la Plataforma per la Llengua està elaborant sobre els avantatges de l’actual model lingüístic català. Aquesta publicació s’enviarà a escoles i agents educatius del país

d) La denúncia a nivell internacional de la situació d’excepcionalitat i de desprotecció en què es troba la llengua catalana en relació a les llengües comparables.

– Finalment la Plataforma per la Llengua demana al Parlament de Catalunya i al nou Govern de la Generalitat de Catalunya que es posicioni per tal de garantir i seguir estenent el model lingüístic català que des de fa més de 30 anys s’aplica amb gran èxit educatiu i sense causar cap problema. Així mateix, insta totes les formacions democràtiques del Parlament de Catalunya a defensar l’actual model de manera clara, explícita i sense ambigüitats, tant a Catalunya com a les Corts Generals espanyoles.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut