Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Catavolta’l

|

- Publicitat -

Els darrers dos anys el debat sobre el dret a decidir a s’ha situat en l’agenda política, o mediàtica, del nostre país. És un debat que té moltes ramificacions. A la Plataforma per la Llengua ens centrem en temes de llengua i és per això que a propòsit d’aquest dret ens podem preguntar: en relació a la llengua catalana, tenim el dret a decidir? La resposta és ambigua i, malauradament, de forma regular trobem exemples on es prohibeix utilitzar la nostra llengua en instàncies oficials. El darrer cas va tenir lloc fa poques setmanes a l’Audiència Nacional i va evidenciar de forma grotesca la insensibilitat cap a la llengua catalana. Altres àmbits on trobem situacions semblants és el de la toponímia. Bona part de les empreses i administracions que gestionen les infraestructures catalanes no inclouen la llengua catalana. Molts dels serveis oferts per RENFE i AENA no inclouen el català, com per exemple l’atenció telefònica o presencial al client, part de la megafonia i informació impresa, els bitllets, la majoria dels serveis electrònics, les versions en català dels webs són parcials, etc. FECSA-Endesa ha mostrat exemples recents, en l’apagada a Barcelona d’aquest estiu, de desatenció i discriminació cap als usuaris que realitzaven les queixes i demandes en català. Són fets encara força desconeguts per la gran majoria de la gent.

Es per això que per tal de conscienciar i informar sobre la situació, vigència ús i legislació del català, a la Plataforma per la Llengua hem iniciat una nova campanya que vol trencar tòpics. Es tracta del Catavolta, un joc sobre la nostra llengua que s’està distribuint per Internet. A través d’una ruleta que planteja 10 preguntes es posa a prova el coneixement real que tenim sobre diferents aspectes relacionats amb la nostra llengua,

Publicitat

És només un joc que ens ha d’estimular a reflexionar i a actuar. En la mesura que els nostres drets lingüístics siguin respectats amb normalitat podrem garantir que la llengua catalana pugui anar progressant, juntament amb la determinació i perseverança de tots plegats per utilitzar cada dia, a tothora i a tot arreu la nostra llengua, sense fer discriminacions.

Per a més informació: www.plataforma-llengua.cat/catavolta  

Daniel Mundet
Plataforma per la Llengua
www.plataforma-llengua.cat  

Publicitat

Opinió

Minut a Minut