Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Nova política de suport al cinema: hi haurà més cinema català, però gairebé la mateixa quota de cinema en català (al voltant del 3%)

|

- Publicitat -

Fa uns dies es van fer públiques les noves línies de suport a la producció audiovisual catalana per a l’any 2008, per part de l’Institut Català de les Indústries Culturals de la Generalitat de Catalunya. Entre d’altres ajudes, es preveuen subvencions de fins a 200.000 euros per a produccions en Versió Original Catalana (VOC).

Tenint en compte que aquestes ajudes no tenen l’objectiu primer de normalitzar el català al cinema, sinó d’enfortir la indústria cinematogràfica catalana, estem convençuts que l’actuació suposarà un pas endavant per començar a normalitzar la llengua a les sales de cinema.

Publicitat

Quina repercussió real tindrà, però, aquesta actuació, sobre la situació del català al cinema? El 2007 es produïren 12 llargmetratges en VOC, obtenint una quota de mercat a Catalunya del 0’8%. Imaginant-nos que aquesta nova línea d’ajuda arribi a promoure alguna desena de pel·lícules més en VOC, deduirem que aquest 0’8% poc amunt més es mourà. Si tenim en compte que la quota actual de projeccions en català a les sales de cinema del Principat de Catalunya deu estar al voltant del 3% (segons dades dels darrers anys de la Plataforma per la Llengua), ens adonarem que, comptat i debatut, la situació del català al cinema gairebé no es modificarà.

Per tant, és important no barrejar debats: aquesta línea de suport, totalment legítima i sobre la qual la Plataforma per la Llengua no té res a objectar, ho és per a la producció de cinema català, però no per a la normalització lingüística del català al cinema.

En resum, seguim sense mesures específiques per redreçar la nul·la presència de català a les sales de cinemes del país. Esperem que la nova llei que es cou sobre cinema sigui l’eina per iniciar una sèrie d’actuacions al respecte. La Plataforma per la Llengua apuntem la següent: la Generalitat hauria de regular un mercat que després de tants anys no ha sabut adaptar-se a la realitat i voluntat lingüística de la societat catalana. De la mateixa manera que s’exigeix a les ràdios un percentatge de música en català, la Generalitat hauria d’exigir paritat lingüística en la projecció de com a mínim aquelles pel·lícules que compten amb versió catalana (deixem-ho aquí, de moment). Aquesta actuació tant tèbia sí que faria pujar notablement el percentatge de projeccions en català als cinemes. Actuacions com aquestes són les que mínimament garanteixen l’èxit d’una llengua amb dificultats en l’era de la comunicació i la globalització cultural.

Tais Bastida
Plataforma per la Llengua
www.plataforma-llengua.cat

Publicitat

Opinió

Minut a Minut