Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

La Generalitat de Catalunya, acomodada en la marginació del català

|

- Publicitat -

Els drets dels ciutadans es garanteixen amb lleis, és per això que l’Estatut del Consumidor del 1993 diu en el Capítol IV: "Els consumidors tenen dret a rebre en català les informacions pertinents per al consum i l’ús dels béns, els productes i els serveis, i especialment les dades obligatòries relacionades directament amb la salvaguarda de llur salut i seguretat”.

Fins aquí bé, però per concretar el com, a les disposicions finals s’hi afegeix: “Les administracions públiques de Catalunya, en l’àmbit de llurs competències, han d’adoptar les mesures necessàries per a fomentar i garantir, d’una manera progressiva, l’exercici dels drets lingüístics a què fa referència el capítol IV.”

Publicitat

Ara sembla clar: l’administració catalana ha de desenvolupar aquest dret “progressivament”, a través de lleis, car és dins l’àmbit de les seves competències, les mateixes amb les quals la Comunitat Autònoma de Madrid obliga per llei l’etiquetatge en castellà (en aquest cas, doble obligació, juntament amb l’estatal). Per què, doncs, a Catalunya no tenim aquest mateix dret garantit a través d’una llei? Cal cercar el significat de “progressiu” al diccionari per assegurar-nos que la paraula no té cap excepció que prevegi una “acció després d’una paràlisis indefinida o eterna”?:

progressiu -iva
1 adj. [LC] Que avança, que es desenvolupa, per graus. Moviment progressiu. Esforç progressiu. Impost progressiu.
2 adj. [FL] Que expressa una situació que s’està esdevenint. Aspecte progressiu.

(Segons el Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans)

Passats 14 (!) anys sense rastre d’avenç, moviment, esforç ni esdeveniment, estem davant d’una situació d’inactivitat de l’administració? Es mereix un dret lingüístic l’abandó de la Generalitat de Catalunya? Afanyem-nos a mesurar la contribució d’aquest abandó a la substitució lingüística i posem-nos les mans al cap el més ràpid possible. Per sort, aquest cop és fàcil.

Tais Bastida
Plataforma per la Llengua
www.plataforma-llengua.cat

Publicitat

Opinió

Minut a Minut