Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

La llengua catalana, element clau per a la cohesió social

|

- Publicitat -

La llengua catalana és un element clau per a la cohesió social del nostre país, perquè el fet d’usar-la comporta un valor afegit d’identificació i de voluntat personal. Aquest valor cohesionador no és present en altres llengües com el castellà, el francès o l’italià.

Cadascuna d’aquestes llengües és oficial i obligatòria en un determinat territori, disposa d’un estat que la defensa i de lleis que la protegeixen però, amb tot, el fet de parlar francès a França, espanyol a Espanya o italià a Italià no et converteix en francès, espanyol o italià.

Publicitat

El coneixement i l’ús d’aquestes llengües és necessari per poder desenvolupar-se i viure en els territoris on són oficials, i el fet d’usar-les pot ser o no un tret identificador, però segur que és un requisit indispensable per poder comunicar-se.

A Catalunya, en canvi, com que es pot viure sense parlar català, el fet de parlar-lo implica un desig de formar part d’aquest territori, de quedar-s’hi a viure, de compartir un projecte comú i un futur.

Des de les institucions, en especial des del Departament d’Educació i des del d’Acció Social i Ciutadania, caldria promoure i fer palès aquest valor de la llengua catalana com a element d’integració i de cohesió social. És indispensable trobar la manera de fer extensiu i explícit aquest valor identificador de la nostra llengua a totes les persones que vulguin compartir el nostre projecte col·lectiu de país, vinguin d’on vinguin i parlin la llengua que parlin.

Carme Forcadell
Plataforma per la Llengua
www.plataforma-llengua.cat  

Publicitat

Opinió

Minut a Minut