Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Microsoft, Toshiba, Dell i Sony avancen amb el català; Apple, HP i Acer, no

|

- Publicitat -

A finals del 2006 Microsoft Catalunya va anunciar el Windows Vista i el paquet Office 2007 en català. El maig del 2007, els fabricants d’ordinadors Dell, HP i Toshiba es van comprometre públicament amb Microsoft i la Generalitat de Catalunya a preinstal·lar l’opció idiomàtica en català del Windows Vista als seus ordinadors i que al juny del mateix any ja arribaria a les botigues. Per altra banda, responsables de Microsoft van anunciar que també hi havia converses avançades perquè Data Logich, Sony, Fujitsu-Siemens i Lenovo incloguessin el català als seus equips i que esperaven que aquestes iniciatives esperonessin d’altres fabricants que encara no s’hi havien compromès -com era el cas d’Acer-.

La realitat d’avui, però, no es correspon del tot a les expectatives creades el 2007. Per una banda, Microsoft està complint amb els seus compromisos i després de posar tots els mitjans perquè el Windows Vista arribi a l’usuari en català, recentment ha traduït també al català tots els serveis del Windows Live, inclòs el hotmail. Pel que fa als productors d’ordinadors que s’havien compromès a distribuir els seus ordinadors amb el Windows Vista en català, Toshiba, Dell i Sony ho han complert i només HP no ho ha fet. Altres marques com Packard Bell o Acer no han fet cap pas per normalitzar la situació del català en els seus serveis i productes, tot i comptar amb totes les facilitats i col·laboració de Microsoft i la Generalitat de Catalunya, i continuen tractant el consumidor català d’una forma diferenciada respecte la resta de consumidors europeus.

Publicitat

Cal felicitar l’esforç fet per Microsoft, Toshiba, Dell i Sony i animar la resta de fabricants d’ordinadors a incorporar el català en els seus productes i serveis, per tal de millorar la posició en el mercat català i acomplir amb la responsabilitat social d’una empresa moderna. Fa tres anys cap gran empresa d’ordinadors comptava amb el català en els seus productes i a inicis del 2009, com a mínim ja n’hi ha 4. En aquest sentit, és molt important el paper jugat pels consumidors que, conscients dels seus drets, demanen i pregunten a les botigues sobre l’opció idiomàtica en català d’aquests productes o bé fins i tot escriuen a les empreses per reclamar-ne l’ús. Felicitats, sobretot, a vosaltres, per aquest avenç en la normalització del català.

En canvi, cal lamentar que Apple, fabricant dels ordinadors Macintosh, hagi adoptat una actitud immobilista i no tingui en compte el català en cap dels seus serveis ni productes, tot i la gran vitalitat d’aquesta llengua en les noves tecnologies i la importància del mercat català, igual o superior a d’altres mercats europeus.

Tais Bastida
Plataforma per la Llengua

Publicitat

Opinió

Minut a Minut