Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Què faig si….?

|

- Publicitat -

És molt important que les persones més o menys conscienciades per la llengua adoptem les actituds adequades davant de les situacions quotidianes que se’ns presenten. És fonamental perquè fer-ho pot constituir una de les claus per a aconseguir l’extensió social del català. Ens trobem però, que hi ha una desinformació clara entre la població. Per exemple, hi ha desconeixement sobre els nostres drets lingüístics, les actuacions que podem emprendre en cas que aquests drets siguin conculcats, la manera d’actuar diàriament sense que això suposi cap conflicte o malestar, o sobre dades diverses de la llengua. Sovint, per exemple, desconeixem que el català és la novena llengua d’entre les 23 llengües oficials de la UE, o que som la 70a llengua pel que fa a nombre de parlants d’entre les 6.000 que es parlen en el món. Freqüentment ignorem que l’estat espanyol és l’excepció mundial en països democràtics pel que fa al tractament negatiu d’una llengua com la catalana: no hi ha cap llengua comparable al català en països democràtics que no tingui el reconeixement oficial per part de l’estat, i que no sigui plenament reconeguda per aquest en tots els usos quotidians (publicitat, etiquetatge, justícia, disponibilitat lingüística, mitjans de comunicació, etc).

És per tot plegat que la Plataforma per la Llengua ha editat la guia “Què faig si…Alguns suggeriments que poden ser útils per afrontar les situacions quotidianes pel que fa a l’ús del català”, que us podeu descarregar clicant sobre aquest enllaç.

Publicitat

En aquesta amena publicació, s’hi donen totes les informacions comentades, i s’arriba a la conclusió que si parléssim en català, ni que fos sempre i quan no ens demanen passar-nos al castellà, l’ús social de la llengua avançaria a passos de gegant.

 

Marti Gasull

Plataforma per la Llengua

www.plataforma-llengua.cat

Publicitat

Opinió

Minut a Minut