Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

El Facebook berguedà

|

- Publicitat -

Fa poc més de mig any que l’amic de Cal Pons, Moisès Rial, l’home que administra més blocs de tot Catalunya, em va parlar de la possibilitat d’agrupar sota el nom de la “Berguedasfera” tots els blocs fets i pensats al Berguedà. El mes de maig es presentava en societat el logotip del grup, un ninot de Jaume Capdevila, el reconegut dibuixant KAP, també blocaire. La “Berguedasfera” va organitzar uns tallers per ensenyar a fer blocs al llarg dels telecentres del Llobregat: Guardiola de Berguedà, Berga, Puig-reig i Cal Pons. Actualment, la nostra comarca supera la xifra de cent-vint quaderns de bitàcola, que podeu consultar en aquesta adreça: http://blocsbergueda.blogspot.com

Més endavant, el Moisès, seguint la seva màxima, “hem d’alfabetitzar el Berguedà pel que fa a les noves tecnologies”, em va convidar a conèixer novetats com el Twitter i el Facebook. S’havia d’enxarxar el país! Ell mateix va ser dels que van lluitar per aconseguir la versió en català del Facebook. Com en el cas històric de la creació del domini propi (.cat), també es va guanyar la batalla i segur que no serà la darrera victòria del català que ens arriba a través de la xarxa.

Publicitat

Per a qui no ho sàpiga, direm que el Facebook és una eina, una xarxa social d’Internet, on només cal registrar-se, que permet fer amics, crear grups, causes comunes, veure pàgines (de famosos, escriptors, músics, artistes…), penjar-hi fotos, vídeos, veure els amics dels amics, anunciar esdeveniments, escriure missatges oberts al mur dels amics i infinitat d’aplicacions que s’hi van afegint cada dia des de qualsevol lloc del món.

Al Berguedà ha estat tota una revolució, en poc temps la febre del Facebook s’ha escampat com la pólvora. Ara és com el carrer Major de Berga i va camí de convertir-se en la nova autovia de la comunicació entre persones i grups. Amb foto penjada o sense, hi és gairebé tohom, sobretot els joves, fins i tot alguns que al principi es mostraven escèptics. S’han creat grups locals: “Som de Berga, Som del Berguedà, Som de la Catalunya Central, La Patum de Berga, La Patum infantil”… Afinant la punteria, s’han creat grups tan específics com els “Admiradors del Lluïset de ca la Porrera, ballador de gegants i carter”, el dedicat al pastisser “Albert Dorna, premi a la cultura popular”, o protectors del petit comerç de la ciutat com “Jo també compro a la Maria de les Gràcies”.

Al costat d’aquesta imparable i sorprenent oferta ultralocal, l’usuari pot afegir-se a grups planetaris com “Planet Earth” o “Free Tibet”, fer-se admirador del Central Park i combinar-ho a la perfecció amb ser membre fundador dels “Amics del Pa amb Tomàquet”.

El sentit de l’humor català també hi és present amb grups com “No suporto l’anunci de PortAventura”, o “Per què m’agregues com amic al Facebook si després no em saludes pel carrer?”

A hores d’ara, al Facebook ja hi ha qui ha confirmat la seva assistència a la Patum del 2009, no fos cas que s’esgotin les entrades!

Article publicat a Regió7 ( 22 de novembre 2008)

Publicitat

Opinió

Minut a Minut