Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Carta oberta al senyor Rajoy

|

- Publicitat -
 Senyor,
 
En referència a les declaracions fetes en la última conferència política del seu partit, on manifesta el seu compromís per garantir per llei el dret a usar i aprendre el castellà a totes les etapes del sistema educatiu a tot l’estat Espanyol, i la necessitat també de garantir la capacitat de les Corts espanyoles per regular la política educativa i lingüística, li faig arribar mitjançant aquest ratlles el meu agraïment perquè de tant en tant, cal que algú ens tregui la son de les orelles.
 
– Any 1715 : “ que en las escuelas no se permitan libros en lengua catalana, escribir y hablar en ella dentro de las escuelas y que la doctrina sea y la aprendran en castellano”.
– Article 10 del Decret de Visita de 1755 : “Mandamos a los religiosos catalanes que hablen castellano, sopena de pan y agua por cada vez que tuviesen conversación tirada en catalan”.
– Article VII de la Reial Cèlula de 1768 : “mando que la enseñanza de primeras letras, latinidad y retórica se hagan en lengua castellana…”.
– Reial Cèdula del rei Carles II de 1772 : … que todos los mercaderes y comerciantes de por mayor y menor se previene que lleven sus libros en idioma castellano”.
– 1801 : “En ningún Teatro de Espanya se podran representar, cantar ni bailar piezas que no sean en idioma castellano”.
– Ordre de 1828 : “Es preciso que en lo sucesivo, las partidas de Bautismo, Matrimonio y de Defunción se extiendan en idioma castellano, que es el idioma del Gobierno”.
– Article 25 de la llei del notariat de 1862 : Los instrumentos públicos se redactarán en lengua castellana”.
– Circular nº 667 del governador civil de Lleida José Martos O’Neale, de 1900 : “ Que los maestros se abstengan de usar para la enseñanza idioma alguno que no sea castellano, haciendoles saber que la inobservancia de lo prevenido originarà la formación de expediente gubernativo”.
– Discurs de clausura de la conferència política del PP de Mariano Rajoy de l’any 2007 : “Es también necesario garantizar la capacidad de las Cortes para regular la política educativa y lingüística y el derecho a usar i aprender el castellano en Cataluña".
 
Vol dir estimat senyor que el castellà ja no ha estat prou garantit durant 300 anys ?
 
Ignarancia ? Mala fé ? Electoralisme ? potser tot plegat !!
 
Publicitat

Opinió

Minut a Minut