Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Remenant a les golfes…

|

- Publicitat -
Aprofitant aquest primer dies de vacances per terres de ponent, he tingut ocasió de remenar les golfes de la casa pairal que encara conserva per sort la meva família. Sembla mentira les sorpreses que hom té quan remena papers vells als arxius, que en moltes cases velles de les nostres contrades es desen a les golfes.
En el meu cas, tant la meva padrina, com el meu padrí han estat un arxivadors constants pràcticament dels últims cent anys.
He pogut trobar petits tresors, que per a mi porten molts i vells records, llibres d’estudi per exemple de la meva tieta quan estudiava magisteri, un ampli recull de diaris i revista de la república, i del franquisme, contes antics, factures de la venda del vi de conreat per la família en els darrers 200 anys, etc.
Però malgrat la quantitats de paper antics que he remenat durant hores i hores, durant molts anys, hi havia uns retalls de diaris que malgrat haver-los vist altres vegades, no els havia fullejat encara.
El meu padrí havia guardat una revista,on s’informava de la fundació d’Estat Català, per part de Francesc Macià. Aquest nou moviment, destinat a agrupar el catalanisme radical, naixia un 18 de juliol de l’any 1922.
Però el curiós no era aquest fet, sinó que la persona que havia guardat aquesta revista s’havia preocupat d’incloure dins de la revista d’un retall d’un diari de la mateixa data, però setze anys desprès, on s’informava d’uns incidents que havien passat, i que més tard els historiador van descriure com l’aixecament feixista que va donar pas a la guerra civil espanyola.
Aquest retalls m’han fet recordar, els fets ocorreguts avui fa 85 i 71 anys respectivament. Espero que les meves golfes tinguin preparades més troballes interessants per a fer durant tot aquest estiu.
Publicitat

Opinió

Minut a Minut