Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

El qui ensiborna pren i no torna

|

- Publicitat -

Notes històriques 2. «Los otros 11-S. Streaming (Transmissió) del acto».

L'entitat Societat Civil Catalana, va fer un debat sobre els altres 11 de setembre en aquest any 2015 que tenia per objectiu fer una crítica al nacionalisme català independent perquè segons ells s'han apropiat de la festivitat nacional de Catalunya. Així mateix, també era una crítica a la manipulació de la història per part de les institucions catalanes o al seu ús partidista i, al congrés o simposi històric que es va fer en 2013 que es deia Espanya contra Catalunya.

Publicitat

L'acte és va dir en tres parts; primer un discurs de Joaquim Coll. A continuació, una ronda de historiadors/res que van parlar sobre diferents aspectes de la Guerra de Successió. Per finalitzar, una altra de personatges que van comentar diferents aspectes de la Transició.

Aquí només faré uns comentaris sobre la primera i algun sobre la segona. En l'enllaç que poso a continuació teniu el vídeo de la transmissió complert; però aviso que té un àudio dolent i ja que augmenta el volum per poder escoltar:

https://www.youtube.com/watch?v=-9fhrcY8OmM

Ricardo García Cárcel: Va parlar sobre els mites en la història. A continuació, va comentar el tractat d'Utrech, la Junta de Braços de Barcelona, la histèria religiosa en el setge de Barcelona.

Dit així, tot molt correcte. García Cárcel és un historiador amb un nombre elevat d'escrits:

http://dialnet.unirioja.es/servlet/autor?codigo=103904

Res estrany que parli sobre els mites en la història i la histèria religiosa veient els seus texts.

«La herencia del pasado» és el seu últim llibre propi, editat en 2011, va ser premi nacional d'història en 2012.

Força interessant la visió dels mites del nacionalisme castellà, català i basc. Més que res, perquè el primer no està clarament definit. Queda entre tenebres amb els orígens de romans a visigots i, no sembla que Don Pelayo, com a «primero español» sigui mite. En canvi, Catalunya i País Basc, queden definits com a mites nacionals de l'Espanya plural.

Pel que fa a la histèria religiosa, crec que hauria d'anar lligat a cert context històric en què es va desenvolupar. Però el preocupant, és que em temo que Ricardo García, va voler enllaçar el passat amb el present d'una manera poc afortunada. Semblava que volia dir que els catalans partidaris de la independència estaven actualment posseïts per un histerisme nacionalista (Quasi religiós) com si fossin jihadistes!?

Pérez Samper: Va fer una intervenció correcte i, no ho dic perquè fos professora en l'assignatura d'Espanya Moderna del que subscriu i on vaig treure un excel·lent, cosa poc habitual en mi en les assignatures que no eren de contemporània. Però vaig fer un treball amb una mínima recerca d'alguns diaris de la Il·lustració i li deuria fer gràcia.

Deixant l'anècdota particular, el cert és que els comentaris del Pacte de Gènova van ser correctes, encara que igual no va desenvolupar el que va dir de fet entre particulars, dels vigatans, del comissionat del regne d'Anglaterra, etc. Perquè si un és un comissionat i representa a la reina d'Anglaterra, de fet, representa el govern anglès en el moment cronològic que parlem. I els 17.000. soldats no són cap broma!

Pel que fa a que els dos bàndols defensaven la monarquia espanyola, sigui borbònica o austriacista o de Felip V i Carles d'Àustria, hem de dir, que a pesar del fons verdader i, hauria una percepció per part de certs catalans, que un significava un absolutisme i influència francesa i, l'altre, un pactisme i respecte per les llibertats del país.

Com deia la professora, cada un exposa els seus interessos i exposa les seves raons.

Henry Kamen: També va començar amb els mites nacionals. Preocupat per aquests, encara que del nacionalisme espanyol, només va dir el mite de l'Imperi i la decadència en l'Espanya moderna. La resta de mites, eren catalans que fins i tot arribaven al mite actual de l'espoli econòmic actual o del passat, perquè Catalunya era la regió més rica i això també era gràcies a Espanya!?

Així mateix també va crítica la política deliberada, enganyosa, sistemàtica, que tenia intenció de la manipulació històrica -no ho deia clar, però ja es veu que és refereix a Catalunya-. El que succeeix, és que Kamen, a pesar de comentar els drets de cada poble, va anar a aquesta reunió per reivindicar l'honor anglès. El que segurament li va fer mal, els que historiadors catalans parlessin de la traïció anglesa i, per això, s'ha ha passat al nacionalisme espanyol.

Així, també continua la teoria del pacte, però entre particulars. I explica que els britànics es van trair a ells mateixos!?

Ricard Torra fa fer una crítica del llibre de Kamen «España y Cataluña. Historia de una pasión» en què no el deixa gaire bé. Torra no és cap aficionat: http://uab.academia.edu/RicardTorraPrat

De fet Kamen, fa història divulgació, que vol dir, que fa llibres dedicats al gran públic, on generalment consta molta bibliografia, algunes notes i poques fonts històriques. Un exemple seria «Una sociedad conflictiva: España, 1469-1714» on fa gràcia que en la pàgina 427 escriu: «Entre tanto, en la Península, los catalanes eran los únicos que quedaban sin someter. Aunque habían recibido garantías de Inglaterra, ahora se habían quedado solos, y el onze de septiempbre de 1714 las fuerzas de Felipe V entraron en Barcelona» (Altaya, 1996).

De fet, a Kamen com a altres historiadors anglesos, els hi cou La traïció anglesa:

http://www.alibri.es/la-traicio-anglesa-comerc-colonial-i-destruccio-de-la-sobirania-catalana-1706-1715-459092

http://www.ub.edu/web/ub/ca/menu_eines/noticies/2010/10/22.html

Ruiz-Domenec: Va comentar la serietat en la història!? Dels conceptes de nació, cultura i estat i de l'invent d'aquests!? Que la història ha d'estar a les mans dels historiadors!?

Tot molt clar, o molt en segones intencions veient la trajectòria de dit historiador:

http://www.casadellibro.com/libros-ebooks/jose-enrique-ruiz-domenec/17523

http://www.todostuslibros.com/autor/ruiz-domenec-jose-enrique

Santos Juliá: Estava en el grup dels que parlava sobre la Transició. Segons ell, en aquesta va haver pactes, terrorisme, repressió, però no va haver caos. Ja sé sap, que a vegades, un diu més pel sembla que vol dir que pel que diu.

També remarcar l'estat democràtic, senyalant la corrupció encara que el franquisme també va tenir.

Igual com historiadors, hauríem de veure els lligams del Franquisme amb els hereus ideològics d'aquest règim.

Santos Juliá va comentar el fet diferencial, però que en la Constitució ja hi ha autonomies!? Que va haver catalans que van participar en la Constitució!? Però es fa un embolic amb nacionalitats i regions i autonomies i, fins i tot, amb una relació bilateral!?

Conclusions:

1. Catalunya abans de la Guerra de Successió, ja va patir la Guerra dels Segadors o de Separació:

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/programa/La-guerra-dels-Segadors/video/2832870/

http://www.racocatala.cat/llibre/36529/ambaixadors-catalans-madrid-inicis-guerra-separacio-1640-1641

Això és una cosa que fins i tot els historiadors nacionalistes espanyols van dir, que aquest conflicte encara era més punyent que el de la guerra de successió.

2. Sobre els mites, hi ha simpàtics del nacionalisme espanyol, que es dediquen a fer el que fan els historiadors aquests, però d'una manera barroera:

https://mitesimentides.wordpress.com/

Els catalans, ja som conscients dels mites i llegendes de Catalunya:

http://www.gencat.cat/culturcat/portal/site/culturacatalana/menuitem.be2bc4cc4c5aec88f94a9710b0c0e1a0/index07ca.html?vg

Sabem bastant del folklore català:

http://www.urv.cat/dfilcat/arxiu-folklore.html

Alguns volen vendre el concepte de la Catalunya hispànica per matar la pròpia identitat nacional catalana o volen vendre la participació dels catalans en la història d'Espanya com a projecte comú:

http://www.casadellibro.com/libro-cataluna-hispana/9788415570301/2227577

http://www.casadellibro.com/libro-cataluna-hispana/9788415570301/2227577

Però Antoni Simón i Tarres, en 1994, va escriure sobre els mites històrics i el nacionalisme català:

http://www.raco.cat/index.php/Manuscrits/article/viewFile/23244/92469

I els catalans, també hem desmuntat els mites del nacionalisme imperialista castellà:

http://www.bcngrafics.cat/devolucio/ (Per riure una mica).

3. La història del tractat d'Utrecht ha estat bastant treballada:

http://www.vilaweb.cat/noticia/4133410/20130713/utrecht-cents-anys-pau.html

http://www.mhcat.cat/exposicions/llibres_i_catalegs/catalegs_electronics/actes_del_congres_els_tractats_d_utrecht_clarors_i_foscors_de_la_pau_la_resistencia_dels_catalans

https://dialnet.unirioja.es/servlet/autor?codigo=1447042

4. La Guerra de Successió també s'ha investigat històricament:

http://www.raco.cat/index.php/Pedralbes/article/view/101625/167698

http://www.parlament.cat/document/nom/TJC29.pdf (Junta de Braços).

http://w110.bcn.cat/ArxiuHistoric/Continguts/Documents/Fitxers/XI%20CONGRES_martifrc.pdf

(Govern de la Ciutat de Barcelona).

http://www.11setembre1714.org/Literatura.html (Bibliografia)

http://www.hislibris.com/la-guerra-de-sucesion-de-espana-joaquim-albareda-salvado/

http://www.fundacionoguera.com/libros/51%20CLASSE%20DIRIGENT%20Cat.pdf (La classe dirigent catalana).

http://www.xtec.cat/~cgonza2/BATXILLERAT%20SEGON/T1%20El%20s%20XVIII%20espanol/bibliografia.html (Bibliografia batxillerat).

5. Pels que van fer ferida per la histèria religiosa, sembla que vulguin ignorar, l'època i els estudis històrics:

http://www.raco.cat/index.php/Pedralbes/article/view/234545/316834

http://www.usc.es/revistas/index.php/ohm/article/view/16

http://diposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/20539/1/597249.pdf

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/tres-cents-anys-dels-fets-del-1714/la-vida-religiosa-del-1714/coleccio/30/5156331/

6. Pel pacte de Gènova, guerra de successió, govern de Carles, Utrecht: (Poti-poti)

http://blogs.sapiens.cat/socialsenxarxa/2012/09/01/l%E2%80%99auge-de-l%E2%80%99austriacisme-1702-1705/

http://comuna.cat/%C2%A7/Miscel-lania_Fontsere.pdf

https://dialnet.unirioja.es/servlet/libro?codigo=377483

(I Congrés on hi ha comunicacions històriques de tot).

http://www.raco.cat/index.php/Manuscrits/article/viewFile/23382/23215

http://www.geocritiq.com/2014/05/unes-corts-catalanes-1705-1706-en-plena-guerra-de-successio-espanyola-la-visio-civil-dun-conflicte-militar/

7. Espanya contra Catalunya em sembla un fet històric:

http://www.editorialbase.cat/llibres/291 Llibre.

http://llibreria.gencat.cat/product_info.php?products_id=8463

Un exemple:

http://www.editorialmeteora.com/es/libro/el-banquet-de-la-victoria-i-els-fets-de-cu-cut/26

http://chcc.gencat.cat/web/.content/0-web_aec_chcc/chcc/document/els_fets_del_cu-cut_.pdf

http://www.xtec.cat/~jrovira6/restau21/jurisdic.htm

http://www.historiasiglo20.org/HE/12a-1.htm «La crisi provocada per un augment de la Lliga i uns acudits, fa que els militars facin el que vulguin i el govern els hi doni la raó amb una Llei».

La Nova Planta és un assumpte seriós:

http://blogs.sapiens.cat/socialsenxarxa/etiqueta/decret-de-nova-planta/

https://books.google.cat/books?id=ih3hGFcfewQC&pg=PA252&lpg=PA252&dq=1717+reial+audi%C3%A8ncia+imposa+el+castell%C3%A0&source=bl&ots=6Bia_A0BIa&sig=8H2iFOBcH4kLWAjEr92oP_Ue9-E&hl=ca&sa=X&ved=0ahUKEwjL3cuwsK_LAhUJXRoKHTZVBukQ6AEINTAF#v=onepage&q=1717%20reial%20audi%C3%A8ncia%20imposa%20el%20castell%C3%A0&f=false

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut