Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

Cap a on vas Catalunya?

|

- Publicitat -

Que tothom expressi la seva opinió està bé; però em sembla que uns volen embolicar la trocar. Altres, treure benefici personal i, altres, aneu a saber què volen exactament.

Uns parlen de Declaració Unilateral d'Independència (DUI). Altres, de Referèndum Unilateral d'Independència (RUI) i, altres de Sobiranisme i, fins i tot, altres d'una unió de les esquerres (En Comú Podem i ERC).

Publicitat

1. Piulant al Twitter, vaig fer la primera crítica a l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). Vaig abandonar aquesta associació aproximadament en juliol de 2014 quan van decidir subordinar-se al govern i als partits polítics i, acceptar, el procés participatiu en comptes de la consulta pel 9N del mateix any. En aquell moment només vaig dir marxo i ja està; tot i així, vaig participar en l'onze de setembre d'aquell any i, més tard, en el procés participatiu com a voluntari coordinador d'aquest en un col·legi on tenia deu meses electorals al meu càrrec, etc.

Vaig fer aquells passos perquè crec que Catalunya és una nació; però a partir d'aquell moment, la mobilització va quedar reduïda a escriure i votar a favor de Catalunya i la seva independència política, econòmica i cultural.

En aquests moments, l'ANC, vol que els seus militants decideixin sobre si s'ha de pressionar al govern perquè faci un RUI:

http://www.vilaweb.cat/noticies/lanc-presenta-largumentari-sobre-el-referendum-dindependencia/

L'argumentari està bé. Però a tots el que volen un RUI, els hi vull explicar els meus dubtes:

Si no vam poder fer consulta perquè ens ho van prohibir i, estan sent jutjats per la justícia espanyola membres que van facilitar el procés participatiu de voluntaris. Com es vol fer un RUI o com anem a fer desobediència a les lleis espanyoles? O dic perquè sembla que això s'ignori.

La desobediència ja l'haguessin hagut de fer el 9N amb la consulta, que ja no era referèndum i, va acabar amb procés participatiu de voluntaris i, estan sent jutjats els que van posar les urnes per poder votar!? Em sembla un error de l'ANC planteja això ara. Un RUI em sembla bé, però la meva opinió que això s'ha de fer quan haguem fet una DUI. Aleshores, podem fer el RUI o vota la Constitució Catalana:

http://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/984794-erc-i-la-cup-situen-despres-de-la-dui-un-hipotetic-rui.html

http://www.elnacional.cat/ca/opinio/agusti-colomines-proces_105738_102.html

2. Dante Fachin, es preguntava si no hauria d'haver un camí entre la unilateralitat i la fraternitat:

http://www.ara.cat/opinio/cami-unilateralitat-fraternitat_0_1605439622.html De fet, el que volia era una aproximació a les forces d'esquerra catalana, perquè no deia quin camí era aquest o quina era la solució. També fa molta gràcia això de la crida a la fraternitat entre els pobles d'Espanya amb els exemples de poca fraternitat i de la inviabilitat demostrada per part del PP, PSOE i Ciudadanos. Sembla que per aquests que poden, PSOE-PSC i, els de Ciudadanos, no sumessin en contra de la dita fraternitat!? Es veu que voler l'autodeterminació que és la unilateralitat (Uniliteral vol dir fet per una de les parts interessades) no interessa!?

3. Germà Gordó deia que volia una CDC on hi càpiguen els sobiranistes no independentistes:

http://www.mon.cat/cat/notices/2016/06/gordo_165986.php

Em sembla que hi ha persones de CDC que encara estan a favor del peix al cova. Crec que els militants i la direcció actuals ja posaran aquesta gent al seu lloc o que rentaran la roba bruta a casa. Pel que fa als arguments d'en Gordó, diria que si un es partidari de decidir el futur de Catalunya i no és independentista ja té altres partits que defensen aquesta idea. Em sembla que per CDC, això seria com tornar a l'autonomisme o al regionalisme i, això, com hem vist, no faria mai un desenvolupament de Catalunya com a nació, o un desenvolupament econòmic,social i cultural propi i, menys podrà fer una modernització o reforma d'Espanya.

Conclusió: Els partits per la independència de Catalunya (CDC,ERC,CUP) i l'ANC han de treballar plegats per complir el full de ruta i el mandat democràtic del 27S de 2015. Hem d'aconseguir la independència de Catalunya, ser una nació i la major participació possible present i futura de la societat catalana. Demano que a ser possible ens deixem de retrets públics entre aquestes forces i de globus sonda del que podem fer o si volen un país així o volen un país de l'altra manera, perquè el que volem és un país! I sense el concurs de tots nosaltres no el podrem fer perquè ja tenim prou problemes interns i externs que ens impedeixen un avançament més ràpid.

Com a ciutadà no tinc la fórmula màgica de com aconseguir aquesta independència, però feu les estructures d'estat, acabeu el full de ruta amb els pressuposts, i feu la DUI, el RUI o l'aprovació de la Constitució Catalana. No sembla tan difícil, o sí?

Publicitat

Opinió

Minut a Minut