Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Legalitat i Democràcia

|

- Publicitat -

Les declaracions dels partidaris del nacionalisme espanyol, com a conseqüència de l'aprovació de les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent, només parlen de legalitat, de l'Imperi de la llei, de l'Estat de Dret i, de la Constitució. Però tot això, no té res a veure amb la democràcia, si entenem aquesta com a principi de la participació igualitària de tots els membres de la comunitat.

Si la legalitat és el que està conforme a les lleis o, al sistema legal constituït. Hauré de dir que les lleis han anat canviant en el transcurs de la història de la humanitat.

Publicitat

Pel que fa a l'Estat de Dret, al sistema constitucional, a l'aplicació de la llei. Tot es basa en el contracte social i en la divisió de poders entre l'executiu, el legislatiu i, el judicial. Per una banda, l'estat que actua segons el dret, està sotmès a ell. Aquest requisit, no sembla que s'hagi complert en alguns casos, on la composició i actuació de segons quins poders judicials, estan sotmesos al poder executiu i sota la influència de la majoria del poder legislatiu. Per una altra banda, l'Estat, a pesar de l'Estat de Dret, ha actuat fora de la llei al fer guerra bruta contra segons quins individus o agrupacions polítiques i, d'aquesta manera, ha atacat les llibertats individuals i col·lectives d'aquests.

Per tant, si els governants o representants del Parlament de Catalunya, no observen les normes conforme a la llei i no compleixen l'Imperi de la llei, serà perquè aquestes no són prou democràtiques o la democràcia espanyola és de baixa qualitat i, perquè aquests mandataris representen la majoria de la voluntat del poble català que creu que aquest Imperi de la llei i aquest Estat de Dret ja no els representen i, per tant, no estan vinculats o no es creuen en la necessitat de continuar o complir aquest contracte social.

La conclusió és que els representants i el poble català que els ha votat, creuen que han de fer un altre contracte social o una nova constitució o conjunt de principis fonamentals que els representin o amb els quals estiguin identificats.

En el transcurs de la història de la humanitat, de la història d'Espanya i de Catalunya. Les constitucions han canviat. Les Constitucions Catalanes no eren altra cosa que les lleis del país. Les constitucions liberals espanyoles; van anant evolucionant en el segle XIX i XX fins arribar a la Constitució de 1978. Faig constar que els que van votar dita normativa, tenen com a mínim 56 anys.

Els que parlen de la legalitat, haurien d'anar amb molt de compte perquè el sistema legal fet en segons quins moments històrics no va tenir res a veure amb la democràcia. La legalitat del nazisme i del franquisme són la prova en ple segle XX.

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut