Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Reflexions: Projecte Franco Victòria República. Impunitat i espai urbà

|

- Publicitat -

Una vegada llegit, he arribat a les mateixes conclusions que les exposades en diverses piulades al Twitter.

En primer lloc, el Born Centre de Cultura i Memòria, al meu entendre hauria de ser un lloc dedicat a la història i memòria de l'època de les restes arqueològiques que hi són i a l'evolució de l'espai on es troben. En segon lloc, dubto bastant que l'exposició sigui entesa. Suposant que a les estàtues a l'exterior els adjuntin uns plafons explicatius -Em sembla que no consten-, sembla bastant difícil que aquests i les estàtues de la Victòria i de Franco a cavall decapitat, probablement, no explicaran gaire cosa per si mateixes.

Publicitat

L'estàtua de la Victòria, com pot resumir la revolta de militars contra la II República i la guerra civil espanyola? Així mateix, la repressió de la dictadura Franquista i la seva evolució?

El mateix podríem dir de Franco decapitat, per molta oposició al règim, pel canvi fet en la dita Transició que culmina amb la Constitució, el cert és que el dictador va morir en el llit d'un hospital i, per la televisió, en Arias Navarro quasi plorant va anuncia la seva mort. L'estàtua, no va perdre el cap per la ira del poble, si no que es va «extraviar» en els magatzems municipals a partir de 2008. Així, que la decapitació què pot explicar? Un acabament del règim? De quin tipus? I si hi ha un final, com és que encara hi ha certa continuïtats de certs partits, de certa ideologia i de certa fundació que porta el nom del «caudillo»?

També em sembla poc entenedor, la dita ombra de la República. Què pot representar? Que sobreviu? Que es recorda? I quin record es vol transmetre?

La veritat, dubto que el visitant tregui una conclusió com el projecte pretén.

Pel que fa a l'exposició interior, entre altres, té un cap de Franco que no és el de l'estàtua a cavall. Els panells parlen de la República, la Victòria, la impugnació i la República desterrada; és la sala de recerca on s'expliquen els autors de les escultures i de les peripècies de les estàtues.

En Conclusió: Un gran despropòsit, tot plegat està fora de lloc. Poca pedagogia i un dispendi econòmic innecessari.

Pel que fa al Sr. Daniel Mòdol (PSC), que va qualifica el pal de la senyera del Centre Cultural de porno nacionalista provincià. Demostra un menyspreu a part del pal, per la senyera i pel que significa com a símbol de la nacionalitat catalana i, d'aquesta manera, humilia la identitat nacional catalana com a cosa del passat que no va a cap banda. Un individu així, se suposa que representa un partit catalanista!?

I respecte al senyor Jordi Guillot (ICV), el Born hauria d'ésser part de la seva memòria històrica com els fossars del castell de Montjuïc i el camp de la Bota, perquè a part de la qüestió nacional o identitària, també representa un espai de repressió contra la ciutadania.

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut