Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Bon cop de gas

|

- Publicitat -

Sí, amics, el Zenit de Leningrad succeeix al Mehó Equipo der Mundo com campió del trofeu més desitjat per tots els Racings de Santander d’Europa: la Copa de la UEFA. Més enllà del fet que la UEFA no és un trofeu, sinó més aviat una penitència – i no només pels espectadors; alguns espònsors esclaten en plors només sentir la locució “128ens de final de la UEFA” –, la victòria del Zènit omple d’alegria la sempre filo-sovièticarussa redacció de RivalPetit. És fàcil extreure d’aquesta victòria una interpretació en clau geopolítica. En rus es diu вы очистите вас, en català “us cagareu”.
I és que “Rússia va bien” i el Zènit és l’encarnació futbolística d’aquesta puixança. Un emanació esportiva del zeitgeist d’aquesta nova Rússia que es pot sintetitzar en: 1) taxes de creixement econòmic que tripliquen la mitjana europea 2) l’Home de caramel nº 1 recuperant les bones pràctiques democràtiques del socialisme real 3) periodistes caient com mosques 4) L’espònsor del Zènit (Gazprom) amenaçant de deixar Europa sense calefacció l’hivern que ve i 5) un concepte de la llibertat econòmica entesa en la seva versió més marbellí. Amb aquestes premisses es fa inevitable pensar que s’acaba d’obrir una etapa gloriosa pel futbol rus. Tot i que tampoc cal ser endeví per fer aquesta mena de prediccions tenint en compte que a la pròxima Eurocopa els russos estan enquadrats al mateix grup que la Furia.
Per la resta, el partit bé, gràcies. El Glasgow Rangers és un equip deliciós de veure, sobretot si hom és aficionat a aquesta mena de baralles de bar amb pilota que els escocesos anomenen futbol. El més destacable, a banda del retorn de l’ex-bloc soviètic a l’elit del futbol europeu, van ser les escenes d’agermanament entre aficions que es van produir pels carrers de Manchester durant i després del partit. Una de les pantalles gegants instal•lades perquè els aficionats escocesos sense entrada gaudissin del partit es va espatllar al cap de 20 minuts de començar el partit. El balanç: 42 detinguts, una vintena de polis ferits, un gos policia amb una pota trencada (no és broma, ho he llegit al diari) i un rus apunyalat al cul (tampoc és broma, al diari deien “gluti”). En fi, una manera vistosa i més que digne de concloure l’edició 2007-2008 d’aquesta competició que tants i tants moments d’alegria ha donat a les aficions dels clubs que no la disputen.
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut