Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Els antiespanyols: Grup B

|

- Publicitat -

Polònia

Polònia és ara per ara un país a la deriva. Primer la mort del Papa Wojtila, després la derrota electoral de Jaroslaw Kakzynski, que va deixar sol el germà Lech governant els destins de Polònia i va privar al món de la parella de bessons més carismàtica des de Danny De Vito i Arnold Schwarzenegger. En el vessant futbolístic, però, les coses són ben diferents i les expectatives enguany són realment altes. La veritat és que Polònia ho té tot per fer un òptim paper a l’Eurocopa de Suïssa i Àustria: una plantilla equilibrada que barreja joventut i experiència, un entrenador de contrastada solvència i passat madridista com Leo Beenhakker i jugadors poc coneguts però probablement molt estimats en el seu lloc de treball habitual a les drassanes de Gdansk. Però, sobretot, el que ens porta a afirmar que amb tota seguretat en aquesta Eurocopa Polònia farà el millor paper de la seva història és el fet que no ha participat mai a una Eurocopa. Les seves opcions de qualificar-se pels quarts de final en aquest grup hostil passen per esperar que Déu existeixi i faci alguna cosa per un país que ha estat tota la vida una mina inexhaurible de tarats ultra-catòlics.

Publicitat

Àustria

Àustria és una altra selecció amb grans possibilitats de fer l’Eurocopa de la seva vida, perquè també és el primer cop que participa a una Eurocopa. Amb l’afegitó que, mentre Polònia almenys s’ha guanyat la seva presència sobre el camp, Àustria hi és com a selecció amfitriona. Tenint en compte aquesta dada i el fet que la quasi totalitat dels jugadors austríacs milita a la molt poderosa lliga local, les úniques possibilitats que Àustria trepitgi els quarts de final passen per un retorn al pan-germanisme dels bons temps (els anys 30, vaja) i per un nou Anschluss. A veure si passant-se en massa a les files alemanyes, la selecció local aconsegueix fer alguna cosa que no sigui el ridícul.

Croàcia

Després de la desfeta de Sèrbia-sense-Montenegro, Croàcia es presenta a aquesta Eurocopa com a únic equip balcànic, cosa que lamentem profundament, perquè els enfrontaments directes entre equips ex-iugoslaus sempre són d’allò més entretinguts per diversos motius, la majoria dels quals només col•lateralment futbolístics. El principal problema amb el qual es pot trobar l’equip croat és que la seva no-nacionalista afició decideixi seguir el cor i es posi a animar els rivals alemanys, braç rampant, al crit di Sieg Hail.

Alemanya

Alemanya és la clara favorita del grup B per diversos motius. El primer és perquè comptarà amb la inestimable ajuda d’Àustria i Croàcia, que no seria la primera vegada que s’alien amb els alemanys per formar la Casa Gran del Nacionalsocialisme i fer un set als pobres polonesos, probables víctimes propiciatòries en aquesta primera fase. El segon motiu és que porten sis mesos fent el ridícul en la fase de classificació i això sol ser garantia que arribaran almenys a la final. I, last but not least, perquè gràcies a la transparència del sistema de finançament de la UE, tots els europeus sabem que Alemanya porta dècades regant generosament Europa amb els seus diners i tampoc seria el cas d’escatimar-los una Eurocopa que no guanyen des de 1996.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut