Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Que parli el poble

|

- Publicitat -

Quina és l’alternativa? El parlament basc ha aprovat fer una consulta popular per decidir el seu futur. El govern espanyol diu que no ho permetrà. Què han de fer?

Preguntar a un poble què vol fer amb el seu futur no hauria de ser un problema. No ho és en estats amb llarga tradició democràtica com el Regne Unit o Canadà, i no ho hauria de ser a Espanya. No permetre-ho suposa, com a mínim, dos problemes. Primer, de dèficit democràtic, a l’impedir un referèndum, màxima expressió de la democràcia. Segon, de discurs davant d’ETA. Sempre s’ha dit que no té sentit la violència, perquè atenta contra els drets humans, contra els drets fonamentals de les persones, i perquè totes les idees es poden defensar per la via democràtica. Però si no es permet el referèndum, què estem dient? Que no totes les idees es poden defensar per la via democràtica? No m’ho crec, i no puc estar d’acord.

Publicitat

Què passarà? Fa temps vaig decidir no fer pronòstics, mai l’encerto. Què m’agradaria? Que l’estat espanyol i el govern basc arribessin a un acord que permetés realitzar el referèndum. I, si això no és possible, que es faci igualment el referèndum, que s’arribi fins al final per escoltar la voluntat dels bascos, i per mostrar els dèficits democràtics de l’estat espanyol. Tan de bo no calgués arribar a aquest extrem, i que tots els demòcrates, espanyols i bascos, a favor o en contra de l’exercici del dret a l’autodeterminació, acceptin preguntar al poble què volen fer amb el seu futur.

I Catalunya? Referèndum el 2014, abans o després? Fa uns mesos Reagrupament.Cat va proposar que el Parlament català proclamés unilateralment la independència, i en tot cas després es fes un referèndum. La raó? Tot i el que l’ideal és fer primer un referèndum, com es va fer al Quèbec o es vol fer a Escòcia, si se sap que l’estat espanyol evitarà per totes les formes la seva realització, l’única alternativa és estalviar-se aquest pas.

Visca la llibertat dels pobles a decidir el seu futur!

Publicitat

Opinió

Minut a Minut