Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Dustin Zapatero

|

- Publicitat -

Un president crea un conflicte per unir als seus seguidors davant un enemic extern i així desviar l’atenció en un moment de crisi greu. Zapatero? No! Robert De Niro i Dustin Hoffman a WAG THE DOG (Cortina de fum, 1997). La trama és suggerent: es descobreix un escàndol sexual del President dels Estats Units a dues setmanes de les eleccions i, per desviar l’atenció, s’inventa una guerra fictícia a Albània.

La pel•lícula és divertida i interessant. La trama té algunes similituds amb l’escàndol sexual de Clinton, però també té referències a la primera guerra del Golf com exemple d’arma electoral. Mostra d’una forma crua i amena l’ús dels mitjans de comunicació per part dels polítics, i com els governants intenten que els ciutadans s’oblidin dels seus veritables problemes. Com a pel•lícula és divertida, però el problema és que reflecteix una realitat que, quan passa, demostra la (nul•la) qualitat personal i política dels nostres governants.

Publicitat

Aquesta pel•lícula m’ha vingut al cap amb les darreres propostes “socials” del govern Zapatero. Crisi econòmica? Home, sembla complicat poder-ho amagar més. Què uneix als progressistes? Tenir l’Església en contra i al PP criticant mesures teòricament progressistes. Solució? Llei d’avortament i d’eutanàsia activa, per així unir “als nostres” davant els “atacs de la dreta i l’església”. Afegim-hi també iniciatives que poden fer augmentar la popularitat del govern, o si més no desviar l’atenció, com el globus sonda d’eliminar les contractacions d’immigrants en origen, o fitxar durant 20 anys a pederastes i terroristes quan surtin de la presó, i tenim un cocktail de propostes importants però no urgents que dominen (o intenten dominar) el debat públic.

Igual filo molt prim, i tot això es fa ara perquè tocava, i és casualitat que els dos temes estrella (avortament i eutanàsia) tinguin l’Església en contra fent soroll i el PP incòmode en un debat en el que no pot expressar el que pensa. Potser és casualitat que aquests debats puguin desviar l’atenció durant uns mesos. Igual és casualitat… però ja fa un temps que no em crec a Zapatero. Per què serà?

En fi, ja que s’ha obert el debat, almenys solucionem bé i sense demagògia aquestes qüestions.

WAG THE DOG, Cortina de fum, la realitat acaba superant la ficció. Et recomano la pel•lícula.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut