Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Les línies vermelles de la meva dona

|

- Publicitat -

La meva dona ho té molt clar i, us ho asseguro, jo, també. De fet penso que, en “la vida real”, tots sabem què vol dir “línies vermelles”. En política, alta política, sembla que concepte és menys clar.

El President d’ERC, Joan Puigcercós, va traçar 3 línies vermelles d’ERC al govern: tercera hora del castellà, finançament i sentència sobre l’Estatut. Va ser un compromís clar i contundent, no?

Publicitat

Bé, potser no tan clar, comencen els matisos. Què vol dir línia vermella? Podem fer elucubracions (o palles mentals, com diria el savi), però per facilitar la resposta podem buscar símils en el “món real”. Amb la meva dona, per exemple, línia vermella vol dir que, si la travesso, em fa fora de casa. O que marxa, o que se’n va amb un altre, no sé, però que s’acaba. A la feina, que em despatxen. I al govern? Doncs que no es continua governant amb els mateixos socis que travessen o permeten (per acció o omissió) que es traspassi aquesta línia vermella. Això és el que hauria de significar, no?

Potser ens podem posar d’acord en el concepte de línia vermella, però matisar en quin moment se sobrepassa (!). Una altra vegada un exemple del món real: línia vermella és enganyar la dona. Matitzable? Home, com a excusa potser sí, però enganyar és enganyar. I en política? Tercera hora, vol dir que s’implanti la tercera hora en les escoles de Catalunya… com està passant. En finançament, que un partit del Govern de Catalunya avali (per acció o omissió) que no s’aprovi com a mínim el finançament de l’Estatut, i que aquest partit no sigui conseqüent amb la votació dels Pressupostos Generals de l’Estat si aquests no l’inclouen. I l’Estatut? Doncs el que es va aprovar en la Ponència Estratègica d’ERC, que és promoure (de veritat fins a les darreres conseqüències) un referèndum sobre el dret a decidir davant qualsevol retallada.

L’altre dia Joan Puigcercós parlava de valors republicans. Parlava de llibertat, autoritat i responsabilitat. Hi ha una prèvia, un valor que diferencia a les persones íntegres, polítics i no polítics, que és el valor de la paraula. A què es va comprometre Joan Puigcercós amb les tres línies vermelles? Està molt clar què va dir, què significa i què implica. Està en les seves mans complir-ho. Si ho fa, tindrà el suport de molts nosaltres. Si no ho fa, potser significa que entre els seus valors s’inclou, quan és convenient, dir una cosa i fer una altra. O potser simplement significa que jo no hi entenc d’alta política, i que en política és l’únic lloc on es tracen línies vermelles (“amb retolador molt gruixut”, Ridao dixit) i que aquestes signifiquen… Per cert, què algú em pot aclarir què signifiquen? (en cas de dubte, pregunta a la teva parella…).

Publicitat

Opinió

Minut a Minut