Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Un gran fitxatge (?)

|

- Publicitat -

Obama, la persona que ha de canviar el món amb un estil diferent de governar i de fer política, ha triat Rahm Emanuel com a cap de gabinet, posició clau del seu equip. Sembla que és una persona preparada i amb experiència, curiosament en l’administració Clinton. És bo que triï persones amb experiència contrastada, però que no oblidi que part del seu missatge era allunyar-se de l’establishment de Washington, d’una forma (la de sempre) de fer política.

També és important que tingui present el compromís d’allunyar-se de lobbys i pressions, i de gent que utilitza el poder per aconseguir beneficis econòmics. El propi Rahm Emanuel, en els dos anys i mig que van passar entre ser assessor de Clinton i convertir-se en congressista per Illinois, el van contractar (a pesar de la seva limitada experiència financera) i va tenir una posició directiva rellevant en el banc d’inversió Wasserstein Perella, guanyant $16.2 milions de dòlars. Va aprofitar els seus contactes per participar en transaccions relacionades amb grans empreses que intervenen en sectors regulats (com assessorant Commonwealth Edison en la compra de Peco Energy). Curiosament Emanuel ha estat durant el cicle electoral del 2008 el principal receptor de contribucions de hedge funds, private equitys i altres empreses financeres.

Publicitat

Coneixement de primera mà sobre el mercat hipotecari, un dels principals (futurs) maldecaps d’Obama, no li falta. Va formar part els anys 2000 i 2001 (13 mesos en total) del Consell d’Administració de Freddie Mac, companyia rescatada pel govern americà que, juntament amb Fannie Mae, ha costat al contribuent un mínim de 200.000 milions de dòlars. Apart, durant els anys 2000-2002 Freddie Mac va falsificar els seus comptes, i l’actuació del Consell (i per tant també de Rahm Emanuel) va ser reprovada pel Office of Federal Housing Enterprise Oversight (OFHEO).

Deu ser molt molt bo aquest Rahm Emanuel per a què Obama triï un insider de Washington, que ha utilitzat (de forma legal, és clar) els seus contactes en política per fer-se milionari, que ve apadrinat per les empreses “de moda” del moment, i que va tenir una posició rellevant en una empresa que és una de les fonts dels problemes actuals de l’economia americana i mundial. Força contradiccions en molt poc temps. Un i dos vots de confiança, però, aquest tio deu ser un crack, i les seves circumstàncies, casualitat. Suposo. Espero.

Més informació a:
http://dealbook.blogs.nytimes.com/2008/11/07/rahm-emanuel-former-investment-banker
http://www.abcnews.go.com/Blotter/story?id=6201900&page=1
http://en.wikipedia.org/wiki/Rahm_Emanuel

Publicitat

Opinió

Minut a Minut