Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Polítics professionals vs. Professionals a la política

|

- Publicitat -

El 50 per cent del PIB està en el sector públic, però quants polítics contractaríem per la nostra empresa? És un clam que necessitem líders polítics millor preparats i amb experiència contrastada i reconeguda en el sector privat. És cert que hi ha polítics amb aquestes característiques, però no són els més comuns, i en trobem a faltar. Tenim polítics professionals, però calen sobretot professionals a la política.

Els polítics professionals tenen la seva funció, i és lloable la seva (en general) vocació de servei públic. Però els polítics professionals, especialment aquells que professionalment només s’han dedicat a la política, tenen força inconvenients. Molts no saben el dur que és (de veritat) guanyar-se la vida; tenen sous molt superiors als que tenien abans d’entrar a la política i als que tindran una vegada la deixin; i tenen menys llibertat per discrepar, ja que la política no és només una vocació, sinó gairebé l’única feina que saben fer, i no poden permetre’s el luxe de perdre la seva feina si s’enfronten als seus líders per discrepar del que estan fent.

Publicitat

Calen per tant professionals a la política, persones d’èxit en les seves carreres professionals que per vocació de servei dediquen uns anys a la funció pública. Necessitem empresaris, directius d’empresa, enginyers, metges… professionals que es guanyen bé la vida, però que tenen molt que aportar a la funció pública i tenen voluntat de fer-ho.

Si pensem que és necessari, però, els ho hem de posar fàcil. Cal prestigiar i reconèixer la vàlua d’aquests professionals, i no criticar-los per fer el seu pas. Cal facilitar que aquestes persones puguin fer aquest pas. Cal donar com a mínim els mateixos sous que guanyarien a l’empresa privada. I cal sobretot facilitar-los el retorn a l’empresa privada després del seu pas pel sector públic, ja que el gran valor és que aquest sigui un camí d’anada i tornada.

Més que polítics professionals, que ja n’hi ha molts, tant de bo tinguem cada vegada més professionals d’èxit a la política, que dediquin els millors anys de la seva vida a gestionar aquest 50 per cent del PIB en mans del sector públic, i l’altre 50 per cent en mans privades però afectades per la regulació pública.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut