Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Homes del temps i caps de setmana

|

- Publicitat -

Em comenta un amic que no sé quin poble ha fet una queixa a TV3 perquè l’home del temps va pronosticar que plouria el cap de setmana i que per tant menys gent aniria a la fira que organitzaven. No em queda clar si proposaven que digués que no plouria, si ells pensaven que no plouria, o si proposaven que no digués res. En tot cas, va ploure, i l’home del temps la va encertar.

Aquesta queixa és recorrent: el sector de l’hosteleria es queixa moltes vegades de què les prediccions de pluja o de mal temps de les televisions desincentiven que la gent faci escapades els caps de setmana, amb els conseqüents perjudicis econòmics per ells. Aquestes queixes s’accentuen quan no encerten les seves prediccions.

Publicitat

Més enllà de què els homes del temps han de dir el que pensen, sense condicionants externs, i que el sector de l’hosteleria o qui vulgui els pot criticar, hi ha una qüestió de fons, i és saber si en general l’encerten o no. En aquest sentit és interessant l’article publicat fa unes setmanes en un dels meus blogs preferits, Freakonomics, on es fa ressò d’un estudi sobre aquesta qüestió (How Valid Are T.V. Weather Forecasts?). Desconec si hi ha articles semblants més propers.

En aquest estudi s’analitza durant 220 dies la previsió del temps de vàries televisions de Kansas i es compara amb el temps que finalment va fer. Algunes de les conclusions (recordem-ho, a Kansas) són que totes les televisions en mitjana tenen el mateix percentatge d’encert o d’equivocació, que la diferència entre les previsions de les diferents televisions són mínimes, que existeix una gran incertesa en la previsió del temps a més de tres dies vista, i que les televisions encerten que plourà l’endemà poc més del 50% de les vegades. També afirma que les televisions no fan un seguiment de l’evolució de les seves prediccions respecte al temps que acaba fent, i que prioritzen la capacitat de comunicació, carisma o aspecte físic dels presentadors respecte les seves capacitats meteorològiques (quan vivia a Nova York em va sorprendre descobrir que l’home del temps que seguia, Jack Rico, no era meteoròleg, sinó periodista).

La conclusió principal (a Kansas, no sé si a Catalunya): No planifiquis el cap setmana en base a les previsions del temps que donen a televisió a menys que sigui dijous. I si pots esperar a divendres, millor.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut