Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 17 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 17 de abril del 2024

Oriol Junqueras, candidat a Europa

|

- Publicitat -

Independentista, compromès i preparat: hi ha molts exemples de persones al voltant d’ERC que reuneixen aquest perfil. De fet hi ha una xarxa d’independentistes desacomplexats, militants i no militants d’ERC, que des de diferents àmbits fan gran feina dia sí i dia també per ampliar i consolidar el projecte independentista. D’aquests, qui pot anar a Europa? Molta gent vàlida i, entre aquests, la meva proposta: Oriol Junqueras.

Calen poques presentacions: historiador, professor universitari, emprenedor i dinamitzador de multitud de xarxes independentistes. Apart de compromès i preparat, és conegut, popular i gran comunicador, i aportaria un discurs fresc i renovat a l’independentisme institucional. És independent en quant en que no milita a ERC, el que per a mi la veritat ni suma ni resta, però molta gent ho pot veure com un actiu. Ah, i és bona persona, fet que sabem de sobra els que el coneixem.

Publicitat

L’avantatge de què ERC presenti un perfil potent a les eleccions europees és que podria ajudar a repartir els vots entre ERC i CIU (si no la patacada d’ERC pot ser descomunal), i assegurar que tenim dos sobiranistes a Brussel•les. Tinguem en compte que si Tremosa té molts molts vots a costa d’ex-votants d’ERC, CiU aconseguirà un segon diputat d’Unió (i, per tant, unionista).

Junqueras i Tremosa eurodiputats: seria genial. Hi hauria però tres paradoxes:

  • Ni Junqueras ni Tremosa tindrien, a dia d’avui, una política de partit al qual representen que els fes justícia: Junqueras es presentaria en nom d’una ERC amb pacte de sang amb el PSC, i Tremosa en nom d’una CiU a voltes sobiranista a voltes unionista (hi cap tothom a la Casa Gran?)
  • Brussel•les és lluny: Junqueras i Tremosa poden fer una gran feina allà, però també necessitem que facin molt feina aquí
  • Junqueras i Tremosa haurien d’estar en el mateix projecte polític, almenys fins que siguem independents. No té sentit dividir forces i anar separats (i no em refereixo a la candidatura conjunta a Europa que ha plantejat ERC que, mentre sigui company del PSC passi el que passi, és només tacticisme de curta volada). L’indepedentisme és transversal, i tampoc ens separen tantes coses (entre altres raons perquè amb els recursos actuals que té la Generalitat poca política social o de la que sigui es pot fer)

En fi, la meva proposta, i espero que el fet que jo la defensi no signifiqui que queda automàticament descartada: Oriol Junqueras a Europa.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut