Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Sí, suport als Mossos d’Esquadra

|

- Publicitat -

L’ús de la força per part dels cossos policials és una mesura extrema però de vegades necessària en els estats democràtics. Sí, he vist les imatges i en alguns moments hi ha hagut excessos i un ús gratuït de la violència, i espero que se’n derivin responsabilitats. Però això no treu que s’hagi de criminalitzar a tota la Policia Nacional de Catalunya, que se’n pugui fer un ús partidista de la seva actuació, o que es doni una visió parcial dels fets, mostrant els excessos dels Mossos sense explicar les accions agressives d’alguns manifestants.

Deploro l’ús gratuït, excessiu i desproporcionat de l’ús de la força per part d’alguns Mossos, especialment amb els periodistes, un altre pilar de la democràcia. Però també deploro els atacs violents que van rebre els Mossos, amb 40 Mossos ferits (d’això en parla algú?). Deploro l’ocupació il•legal d’espais públics, ja sigui tallant un carrer o ocupant un rectorat o una Conselleria. I deploro la manca de sentit d’estat, dels nostres governants i de l’oposició. L’ordre hauria de ser el següent: primer, suport a l’acció dels Mossos, i segon, manifestar que a l’igual que ha succeït en el passat s’espera que es depuraran les responsabilitats pels excessos ocorreguts. Oblidem o no som conscients, no sé què és pitjor, que els Mossos són una estructura d’estat, de les poques que tenim, i han d’estar per sobre les lluites partidistes. Cert que a molts ens agradaria uns Mossos una mica diferents, però si és així el que cal fer és demanar i treballar per una policia més nacional, més catalana, més preparada i amb més mitjans, no criminalitzar-la.

Publicitat

S’oblida (o s’obvia) que les càrregues policials són instruccions polítiques. I en aquest sentit els darrers mesos n’he trobat a faltar, per manca de coratge dels responsables polítics d’Interior, per això de ser una policia simpàtica: no es pot permetre que ningú talli la ronda Litoral, per més legítima que sigui la seva demanda; no pot ser que es llancin objectes contra la policia en un partit de l’Espanyol i aquesta no respongui; no es poden ocupar permanentment espais públics; i no pot ser que un antinosequè llenci pintura rosa a un Mosso per humiliar-lo a ell i al cos i no passi res.

Amb tot, penso que els grans problemes dels Mossos són dos: un, la direcció política per part d’uns incompetents que no creuen en la seguretat. No es pot deixar en mans de Saura i Boada la conselleria d’Interior. Amb les coses de menjar no s’hi juga. I dos, la manca de sentit d’estat de la nostra classe política. En això (també) hem de prendre l’exemple de l’estat espanyol, i com els dos grans partits, quan es tracta de temes d’estat com la seguretat, van a la una i òbviament defensen els cossos policials (el que no m’agrada d’ells però és que no faciliten l’erradicació dels abusos policials, al contrari que a Catalunya). No es tracta de donar cobertura d’impunitat ni molt menys, sinó d’exigir responsabilitats (sense grans exercicis de demagògia o teatralitat ) després de donar suport a l’acció dels Mossos. No oblidem que els Mossos és una policia democràtica i, quan alguns dels seus membres han comès excessos (per cert moltes vegades denunciats pels propi cos), han pagat les conseqüències. Ara ha de passar el mateix.

Amb això dels Mossos, curiosa paradoxa, s’uneixen dos extrems: els que estan en contra d’una Policia Nacional a Catalunya i no dubten fer escarni dels Mossos (mentre curiosament callen els excessos dels cossos policials de l’estat, com per exemple comportaments de membres de la Policia Nacional (espanyola) que ha comportat presó provisional per un afer que combina proxenetisme, xantatge i corrupció); i els que estan en contra de qualsevol policia, espanyola però també catalana, en part perquè esperaven una policia catalana “de bon rotllo”, és a dir, que no fes la seva feina.

Suport als Mossos d’Esquadra, a la Policia Nacional de Catalunya. A l’espera de que es depurin responsabilitats pels excessos evidents que hi van haver, però suport Mossos d’Esquadra. Sense seguretat no hi ha llibertat.

Sí, suport als Mossos d’Esquadra.

Salvador Garcia-Ruiz

http://salvallibertat.blogspot.com

Publicitat

Opinió

Minut a Minut