Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

El sufragi universal i el triomf de la mediocritat

|

- Publicitat -

Prou de retrets als republicans pel seu vot favorable a la investidura d'Ada Colau. Ens agradi o no –i a mi no m'agrada gens–, Ada Colau va guanyar les eleccions municipals perquè així votà l'electorat barceloní i perquè, ens agradi o no, el sufragi universal és el pilar fonamental de la democràcia fins i tot quan dóna veu a la mediocritat. La majoria imposa la seva voluntat al conjunt de la població o bé quan tria amb seny i intel·ligència o bé quan ho fa seguint lògiques incomprensibles o idiotes. Ara bé, també en aquests casos i prescindint dels danys que inevitablement en seguiran, les urnes manen.

Gràcies al sufragi universal, a Barcelona va guanyar la mediocritat perquè es veu que la majoria (relativa) dels electors barcelonins se'n sent perfectament representada, i ho va tornar a demostrar a les eleccions generals. S'ha passat de la democràcia a la dictadura de la mediocritat: qui sap il·lusionar les masses oferint-los un mirall en què reflectir-se, prometent-los la lluna o la poció màgica de la vida eterna, aconsegueix controlar el cervell anestesiat de les masses. Fins i tot els constitucionalistes, que de democràcia en saben més que nosaltres, reconeixen els límits i fins i tot la perillositat del sufragi universal on sovint preval el vot desinformat i instintiu de les masses menys cultes. Però també és veritat que tota alternativa possible seria igualment o fins i tot més perillosa.

Publicitat

Doncs prou de retrets als republicans per haver respectat el resultat de les urnes, ja que, si no ho haguessin fet, ara mateix algú els estaria titllant d'antidemòcrates com els qui no van saber acceptar la derrota decretada per la voluntat popular i continuen reclamant una “destitució” impossible. I jo tampoc, ho admeto, no la sabria acceptar una derrota contra la mediocritat, però l’Alfred Bosch i els seus companys sí que la van acceptar, perquè són demòcrates de debò i van donar una possibilitat a qui havia estat triat –si bé com a manifestació de la mediocritat imperant– a les urnes, i això, francament, només em sembla un motiu més per votar-los a les properes eleccions municipals.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut