Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Oportunisme i presumpció d’innocència o de culpabilitat segons les necessitats del govern barceloní

|

- Publicitat -

Encara que, per motius obvis, no atregui les simpaties de bona part dels catalans, la Constitució Espanyola preveu un principi fonamental, originàriament propugnat per Montesquieu i ara reconegut en qualsevol estat de dret modern, i és la presumpció d'innocència. En particular, l'article 24.2 CE estableix que “tothom té dret (…) a la presumpció d'innocència” i, a l'empara d'aquesta norma, ningú no pot ser considerat culpable fins a la condemna amb sentència definitiva, és a dir, fins que un jutge –a través d'un procés que tingui les característiques imposades per la mateixa Constitució i per les convencions internacionals–, no hagi comprovat la responsabilitat de l'acusat. Per tant, és clar que la mera informació de l'acusació, igualment prevista per la Constitució, no pot equivaler de cap manera a una condemna.

Això dit, és d'avui la notícia que el president del grup municipal del PSC a l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, ha estat encausat –juntament amb la número 3 de la llista socialista encapçalada per Carme Chacón, Mercè Perea– per presumpte tràfic d'influències en la concessió de canals de televisió digital terrestre (TDT) en l'àmbit de la investigació judicial coneguda com a “cas Mercuri”, per haver suposadament pressionat membres del Consell de l'Audiovisual de Catalunya perquè concedissin un canal televisiu a l'empresari audiovisual Nicola Pedrazzoli. I immediata ha estat la reacció del líder socialista a Barcelona que ha declarat que confia que el procés es dugui a terme el més aviat millor per poder demostrar la seva innocència.

Publicitat

Doncs bé, atès que el PSC és ara el principal aliat del govern municipal barceloní, com reaccionarà la batllessa després d'haver enfocat tota la seva campanya electoral en la crítica vers tots els membres de Convergència, titllats de mafiosos per unes investigacions que afectaven persones que ni tan sols es presentaven a les eleccions i per a les quals encara no ha arribat cap condemna? Hom recorda els crits de l'alcaldessa contra Mas i Trias, assenyalats com el dimoni -casta i màfia- a un públic desproveït dels elements necessaris per jutjar els fonaments de les acusacions i doncs disposat a creure a qui cridava més fort. A veure si, ara que l'alcaldessa necessita consensos per l'aprovació dels pressupostos municipals, rebutjarà la col·laboració d'un imputat o si l'oportunisme li farà recordar de sobte l'existència de la presumpció d'innocència. El temps dirà… 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut